Tartalommarketing-tippek a Kolibri-algoritmushoz

Google kolibri algoritmus

A Google szeptember végére bevezette új keresési algoritmusát, a Kolibrit, mely tízből kilenc keresést érint, így nem árt, ha tisztában vagyunk, mit is jelent mindez a tartalommarketing szempontjából.

A Kolibri-algoritmust nagyvonalakban úgy lehetne elérni, hogy a Google már nem kizárólag azt nézi, hogy mit keresnek az emberek, hanem azt is, hogy miért.

Az 1990-es évek óta a keresőmotorok úgy működtek, hogy a beírt kulcsszavakat megkeresték a világhálón, majd bizonyos rangsorolási szempontok szerint kilistázták az adott szavakat tartalmazó oldalakat.

A szavaknak azonban több jelentésük lehet, még a tulajdonneveknek is. Ha például valaki rákeres a Taj Mahalra, az kíváncsi lehet az indiai híres épületre, az ugyanilyen nevű zenészre vagy egyszerűen a helyi indiai étteremre.

A Kolibri célja, hogy megértse, az emberek miként használják a nyelvet, melyik keresőszó esetében vajon melyik jelentésre gondolhatnak. Ennek érdekében figyelembe veszi, hogy a korábbi keresések során az adott szó beírása után mire kattintottak, illetve milyen további kereséseket indítottak a felhasználók.

Másik, folyamatosan fejlesztés alatt álló funkciója a teljes kérdő mondatok értelmezése és helyes megváltozása. Erre azért van szükség, mert egyre több ember használja a hangalapú keresés funkciót és ők nem kulcsszavakat, sokkal inkább egész mondatokat diktálnak készülékükbe.

Bár a Google-nél azt állítják, a keresőoptimalizálásra különösebben nagy hatással nem lesz a Kolibri, mégis érdemes végiggondolni, hogy mit jelent az új algoritmus a tartalommarketingesek számára.

A Pandától a Kolibriig

A Google korábbi algoritmusa, a Panda közvetlenebb hatással volt a keresőoptimalizálásra és a tartalommarketingre, mint a Kolibri. A Panda-algoritmus azokat a lapokat igyekezett kiszűrni, melyek tele voltak egy adott keresőszóval a minél jobb rangsorolás érdekében, viszont maga az általuk kínált tartalom gyenge és értéktelen volt a felhasználók számára.

Azok, akik ilyen módon próbáltak meg előnyt szerezni weboldaluknak, az algoritmusváltás következtében sem lélegezhetnek föl, hiszen a Panda-algoritmus ugyanúgy használatban maradt, mint a Kolibri egyik része.

A Kolibri-algoritmus hatása a tartalommarketingre

A Google rövidesen az összes kulcsszóval kapcsolatos organikus keresési statisztikát elérhetetlenné teszi, melynek az az üzenete, hogy a kulcsszavak helyett inkább a jól megírt szövegekre koncentráljunk, a Kolibri majd értelmezi a különböző szinonimákat és kérdéseket.

Ahhoz, hogy a Kolibri-algoritmus „uralkodása” alatt is megőrizd oldalad jó helyezését, a következőkre érdemes odafigyelni:

  • Értsd meg az emberek szükségleteit: Gondolkodj el, miért keresik fel az emberek weboldaladat, miért van szükségük a termékeidre vagy a szolgáltatásaidra. Tartalmaidban ezeket a kérdéseket próbáld meg megválaszolni. Gondold végig, milyen problémákra jelenthetnek megoldást az általad kínált szolgáltatások.
  • Hasznosítsd belső keresőd statisztikáit: Van belső keresője az oldaladnak? Ha igen, az hasznos információkkal szolgálhat azzal kapcsolatban, hogy mit keresnek a leggyakrabban nálad az emberek. Azt is vedd figyelembe, hogy a legtöbben csak akkor használják a belső keresőt, ha valamit nem találnak meg maguktól, így ha valamire sok keresés érkezik, azt érdemes jobban kiemelni, láthatóbbá tenni.
  • Ne csak blogolj: A rövid bejegyzéseken, cikkeken kívül izgalmasabbá teheted oldaladat rövid videókkal, képekkel, inforgrafikákkal. Ne csak egy dimenzióban gondolkozz!
  • Szentelj különös figyelmet a mondatszerkesztésnek: A Kolibri-algoritmus egyik angy újítása, hogy teljes kérdő mondatok értelmezésére törekszik, ezért érdemes odafigyelned mondatszerkesztésedre és az általad használt szavakra. Ahelyett, hogy egyetlen kulcsszót erőltetnél újra és újra, inkább használj szinonimákat.
  • Helyezd el a közösségi oldalak kedvelő és megosztó gombjait a szöveg végén: Könnyítsd meg az emberek dolgát, ha szeretnék megosztani tartalmadat, hiszen így az többekhez eljut, ami új potenciális vásárlókat jelent.
  • Tedd egyértelművé, hogy ki vagy te és mit csinál a céged: A marketing egyik alapja, hogy branded kellőképpen definiált legyen, azaz mindenki tudja, mire számíthat tőled és milyen esetekben érdemes felkeresnie a cégedet.

One Comment

Leave a Reply