A „not provided” a tartalommarketinget is megnehezíti, de nincs minden veszve

By 2013-12-02Tartalommarketing

A Google Analytics statisztikáiban az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedtek a „not provided” kulcsszavak, így a tartalommarketinggel foglalkozók egyre kevesebb információt szerezhetnek azzal kapcsolatban, hogy melyik kulcsszó mennyi látogatót hozott organikus keresések útján.

A Google korábban csak azon személyek keresési adatait titkosította statisztikáiban, akik a kereséskor be voltak jelentkezve Google-fiókjukba. A cég elmondása szerint minderre a személyiségi jogok védelme miatt volt szükség.

Ez sokáig az organikus keresési statisztikák mindössze 10%-át érintette, mostanra azonban a nem bejelentkezett felhasználókra is kiterjesztette védelmét a keresőcég, így jelenleg már a kulcsszavak körülbelül 75%-át érinti a változás és egyes becslések szerint még az év végéig 100% lehet a „not provided” kulcsszavak aránya.

Ez alaposan megnehezíti a tartalommarketinget is, hiszen így jóval kevesebb támpontot kapunk azzal kapcsolatban, hogy az egyes kulcsszavak használata mennyire eredményes, mennyi látogatót hoznak, melyiket érdemes többet használni és melyiket hanyagoljuk inkább.

Ezzel azonban még nincs minden veszve, néhány egyszerű trükkel továbbra is képet kaphatunk a kulcsszavak hasznosságáról, még ha nem is feltétlenül annyira pontosat, mint a Google Analytics segítségével.

Tartalommarketing-tippek „not provided” kulcsszavak esetén

  • Vedd figyelembe a korábbi elemzéseket: Még nem tudni pontosan, hogy mikor válik minden organikus kereséssel kapcsolatos adat elérhetetlenné a Google Analytics-ben, de addig is érdemes visszakeresni a korábbi elemzéseket és elmenteni az újakat, amennyiben a te kulcsszavaiddal kapcsolatban tartalmaznak érdemleges információkat. Ezek alapján bizonyos mértékben tudsz majd következtetni arra, hogy egy-egy kulcsszóval kapcsolatban mire számíts a jövőben.
  • Nyiss egy Google AdWords-fiókot: Itt még elérhetőek a bizonyos kulcsszavakkal és keresésekkel kapcsolatos statisztikák. Bár ezek a fizetett hirdetésekre való kattintások előtti keresésre és nem az organikus találatokra vonatkoznak, így is nyújthatnak némi támpontot az egyes kulcsszavak hasznosságával és népszerűségével kapcsolatban.
  • Ne feledkezz meg az egyéb keresőmotorokról sem: Bár a Google egyeduralkodó a keresőmotorok között, érdemes az olyan keresők statisztikái között is böngészni, mint a Bing vagy a Yahoo.
  • A helyezések figyelemmel követése: Ma már rengeteg szoftver és weboldal kínál lehetőséget arra, hogy figyelemmel kövessük, melyik kulcsszó tekintetében hányadik helyen áll weboldalunk a keresőkben. Érdemes külön figyelmet szentelni a landing page-ek statisztikáinak, mivel ezek tipikusan egy vagy két keresőszóra vannak optimalizálva.
  • Vedd figyelembe az oldal belső keresőjének eredményeit: Bár 100%-os eredményt ez sem nyújt, feltételezni lehet, hogy az oldalon belül az emberek ugyanazokra a kulcsszavakra keresnek rá, mint ami alapján rátaláltak a honlapra.

Leave a Reply