Mennyire és miért hatékony a tartalommarketing?

By 2013-12-02Tartalommarketing
Online Marketing

A tartalommarketing egyre nagyobb szerepet kap a cégeknél világszerte, mint megfizethető, mégis hatékony marketingforma, sok vállalatvezető azonban még mindig nem tudja, hogyan segíthet üzletén pár blogbejegyzés, cikk vagy videó. A következőkben erre hozunk fel több meggyőző példát.

A legtöbb tartalommarketinggel foglalkozó cikk vagy kizárólag számszerű adatokra korlátozódik vagy csak nagyvonalakban bemutatja a módszer működését, de nem írja le pontosan, hogy ez számszerűsítve mit jelent. Mi a kettőt egyszerre mutatjuk be, hogy mindenki tisztább képet kapjon a tartalommarketingről, aki kételkedik annak sikerében agy még csak most ismerkedik ezzel a fogalommal.

A tartalom hatása tartós és folyamatosan elérhető marad

Az interneten naponta temérdek új tartalom jelenik meg, ezért sokan tévesen úgy gondolják, hogy a tartalommarketing során közzétett tartalmak csak rövid ideig jelentenek valódi értéket. Ez azonban nem igaz, hiszen egy cikk vagy videó akármikor visszakereshető és megtalálható. Sok, idő közben már megszűnt weboldal tartalmai is megtalálhatóak különböző webes archívumokban.

A marketing legtöbb formájában a megrendelőnek minden alkalommal fizetnie kell, amikor azt akarja, hogy üzenete eljusson az emberekhez, az online tartalmat azonban csak egyszer kell kifizetni és onnantól kezdve az folyamatosan elérhető, újra megosztható lesz, amikor szükség van rá.

Mindez számokban

Egy amerikai felmérés során marketingszakértők azt vizsgálták, hogy adott időn belül mekkora megtérülés várható fizetett hirdetések és tartalommarketing esetén.

  • Az eredmények összesítéséig mindössze 9 lehetséges vásárló érkezett a weboldalra fizetett hirdetéseken keresztül, míg a tartalommarketing esetében ez a szám 31 volt.
  • A fizetett hirdetések esetében egy embert 111,11 dollárba került a weboldalra csábítani
  • A tartalmak erejét kihasználva ez a költség mindössze 32,25 dollár volt személyenként.
  • A HubSpot felmérése szerint a naponta blogoló cégek 82%-a pozitív eredményeket kap, amikor a megtérülést vizsgálja.

A tartalom a látogatókat és a keresőmotorokat is kiszolgálja

A közzétett tartalom nemcsak az olvasók, nézők számára lehet érdekes és hasznos, de weboldalad helyezését is javíthatja a különböző keresők találati listáján. Ha folyamatosan minőségi tartalmakat postolsz, honlapod a keresők szemében egyre elismertebb lesz az adott kulcsszóval kapcsolatban vagy az adott szakterületen belül, így előrébb rangsorolják majd.

Minél több tartalmat készítesz tehát célközönséged részére, annál valószínűbb, hogy az érdeklődők organikus keresés útján rád találnak majd. Ilyen módon sokkal könnyebb lesz új ügyfeleket szerezni céged számára.

Mindez számokban

  • A HubSpot 2012-es felmérése szerint az organikus keresések során bevonzott érdeklődők 14,6%-a vásárol végül az adott cégtől, míg a fizetett hirdetésekre kattintóknak mindössze az 1,7%-a.
  • Az érdeklődők 67%-a nagyobb valószínűséggel vásárol meg egy új terméket, ha az interneten talál róla elsőként anyagot.

A tartalom bizalmat ébreszt, a bizalom vásárlást eredményez

A tartalom egy nagyszerű eszköz a bizalom megszerzésére. A jó tartalom tanít és tájékoztat, ezt teheti például termékeiddel, szolgáltatásaiddal vagy egyszerűen cégeddel kapcsolatban is, melynek következtében a látogatók egyre biztosabbnak fogják érezni, hogy biztonságos tőled vásárolni. Ha az általad kínált tartalmak hasznos információkat kínálnak, melyre látogatóid minden bizonnyal kíváncsiak, az azt sugallja, hogy törődsz igényeik kielégítésével.

Mindez számokban

  • A vásárlók 78%-a úgy érzi, azok a cégek, melyek rendszeresen tesznek közzé tartalmakat, szeretnének jó kapcsolatot ápolni ügyfeleikkel.
  • Az Edelman felmérése szerint az érdeklődők 64%-ának 3-5 alkalommal kell hallaniuk egy információt egy céggel kapcsolatban, mire elhiszik azt.
  • A vásárlók 53%-a nagyobb valószínűséggel vesz meg egy terméket, ha előtte egy online cikken keresztül jobban megismerte azt.

Leave a Reply