Tartalommarketing – Maximalizáld tartalmaid erejét!

By 2013-12-02Tartalommarketing
keresőoptimalizálás

A digitális marketing világában a verseny rendkívül kiélezett és rengeteg múlik a jól megírt tartalmakon. Megfelelő tartalommarketinggel weboldalunk látogatottsága folyamatosan növekedni fog, ahogy az esély is, hogy a rendszeres látogatók vásárolni fognak tőlünk. Nem mindegy azonban, hogy hogyan kezdünk neki!

Sokan azt hiszik, hogy a tartalommarketing lényege, hogy minél több cikket és blogbejegyzést publikáljunk, melyek SEO-szempontból jól megírtak, ez azonban önmagában nem mindig hoz eredményt.

A riválisaid minden bizonnyal ugyanígy gondolkodnak, aminek az az eredménye, hogy a netet elárasztják a többnyire gyenge minőségű tartalmak az adott témával kapcsolatban. Így ahelyett, hogy bizalmat, elkötelezettséget teremtenénk az olvasókban, frusztrálóvá tesszük számokra a böngészést, hiszen megannyi tartalmat átolvasva sem biztos, hogy megtalálják a kívánt információt.

Kijózanító tények a tartalommarketinggel kapcsolatban

  • Egy átlagos weboldalon megjelenő tartalom több mint 80%-a alig vagy egyáltalán nem generál organikus forgalmat. A nem megfelelő tartalmak csak a helyet foglalják és értékes időt vesznek el, amíg megírják, átolvassák, elfogadják és közzéteszik őket, hasznot azonban nem hajtanak.
  • Sok tartalom már a megírása előtt halálra van ítélve. Az online világban hatalmas a verseny, ahhoz, hogy sikereket érj el, le kell nyomnod a többieket. Ha nem olyan témakört választasz, melyre nagy az érdeklődés vagy tartalmaid nem elég jók ahhoz, hogy cégedet a riválisaid fölé emeljék a neten, mit sem ér a befektetett munka.
  • Sok tartalomfejlesztő nincs egészen tisztában vele, hogy mitől fog egy bejegyzés jól vagy rosszul teljesíteni a weben. Olvasóként könnyű eldönteni, hogy egy cikk mennyire informatív a számunkra és megkapjuk-e belőle a szükséges információkat. A keresőmotoroknak azonban ez kevés. Mindegyik különböző algoritmusok, kritériumok szerint rangsorolja a tartalmakat, ezért íráskor rendkívül fontos, hogy az adott tartalmat ezeknek megfelelően alakítsuk, hiszen hiába írtuk meg jól a cikket, ha senki nem találja meg.

Mi a megfelelő út a tartalommarketingben? Létezik valamilyen formula, mely alapján minden szempontból megfelelő tartalmakat írhatunk? Először is lássuk a tartalommarketing két leggyakoribb megközelítését:

  • Az egyik ezek közül a mókuskerék-elv. Ennek lényege, hogy olyan gyorsan futunk, ahogy csak tudunk, azaz, folyamatosan árasztjuk a tartalmat és megpróbálunk az élen maradni. A baj ezzel a felfogással, hogy nem teremt értéket. A minőségi tartalom értéket teremt, mely sok ember figyelmét megragadja, leköti így a jövőben is látogatottságot fog generálni. Ha azonban futószalagon gyártjuk a jó esetben is legfeljebb átlagos minőségű tartalmakat, akkor pillanatnyi eredményeink sem lesznek túl kiemelkedőek, ha pedig felhagyunk az írással, a látogatottság abban a pillanatban visszaesik.
  • A másik megközelítés a kevesebb több elve. Eszerint érdemes inkább a tartalom kiemelkedő minőségére, mintsem a mennyiségére koncentrálni. Ha tehát csak cikkeid kis hányada generál kellő látogatottságot, érdemes inkább azokra fókuszálnod és megspórolnod az időt és a munkát, amiket a „helykitöltő” tartalmakra szánsz.

Öt tartalommarketing-tipp a népszerű tartalomhoz

  1. Fogalmazd meg pontosan a célodat

Ez elcsépelten hangozhat, de a valóság az, hogy a legtöbb cég nincs igazán tisztában azzal, hogy mit szeretne elérni online tartalmaival, amikor tartalomfejlesztésbe fog. Fontos, hogy a tartalmakat céljaidnak megfelelően alakítsd. Cselekvésre szeretnél buzdítani? Informálni szeretnéd az olvasókat? Egyszerűen csak nagy látogatottságot szeretnél szerezni oldaladnak? Az egyes célok akadályozhatják egymást, ezért fontos előre leszögezni, hogy mit szeretnél elérni.

  1. Végezz alapos kutatást, mielőtt írni kezdenél

Minden tartalomfejlesztőnek, cégnek és szakterületnek megvan a maga erősségei és gyengeségei. A tartalomfejlesztés a versenyről szól, ezért meg kell ismerned vetélytársaidat, a célközönséget, tudnod kell, hogy milyen kulcsszavakat érdemes használnod és mekkora az online verseny az egyes területeken. Ha a kutatási fázist kihagyod, akkor hiába fektetsz munkádba rengeteg időt és energiát, könnyen lehet, hogy célközönségeddel nem találtok egymásra.

  1. Ne hagyd figyelmen kívül a kis dolgokat

Mint az online marketing legtöbb területén, a tartalommarketingben is óriási szerepe lehet az apró finomításoknak. Tegyük fel, hogy az általad választott szakterületen nagy a verseny, így nehéz lenne kitűnni a tömegből. Ha a második lépésnek megfelelően elvégezted a kulcsszóelemzést, észrevehetted, hogy a kiválasztott kulcsszónak vannak más, kissé eltérő változatai is, melyekre szintén sokan keresnek rá, de esetükben kisebb a verseny. Érdemes inkább ezeket választani, mivel így hamarabb tehetsz szert nagyobb népszerűségre ugyanazon a témán belül.

  1. Állapítsd meg online tartalmaid szerepét a teljes marketingstratégiádon belül

Ha az alapok már megvannak, vizsgáld meg, hogy online tartalmaid miként fognak beleilleni céged többi marketingtevékenységébe. A tartalommarketing nem egy egyszeri feladat, ha sikereket akarsz elérni, hosszú távú tervet készíts, hiszen folyamatosan értékes tartalommal kell ellátnod olvasóidat ahhoz, hogy masszív látogatóbázist hozz létre.

  1. Kövesd figyelemmel a fejlődést

Mindegy mennyi energiát fektetsz a tartalommarketingbe, ha senki nem olvassa, akkor az egésznek semmi értelme. Ilyenkor változtatnod kell a stratégiádon és addig finomítgatni, amíg a mutatók el nem indulnak a kívánt eredmény felé.

Leave a Reply