A tartalommarketing ellenőrzőlistája

By 2013-12-02Tartalommarketing

A tartalommarketing szabályairól és a vele kapcsolatos tanácsokról már sok szó esett, de talán egyszerűbb lesz minden szempontból eredményes és minden kritériumnak megfelelő tartalmat létrehozni, ha a legfontosabb elemeket összegyűjtjük egy ellenőrzőlistába.

Mielőtt új tartalmat posztolnál, ne feledd el irományodat a következő szempontok szerint ellenőrizni. Ha mindegyiknek megfelel, biztos lehetsz benne, hogy a bejegyzés sikeres lesz és látogatók hoz majd weboldalad számára.

1. Tartalmad szolgáljon valamilyen célt a teljes marketingstratégián belül

A tartalomírás a marketing része, ezért fontos, hogy a cikkek, bejegyzések a fő marketingcélt szolgálják. Ha például egy ruhákkal foglalkozó cég szeretné növelni az eladásait, a tartalmak tájékoztathatják az olvasókat a ruhák készítéséről, a divatról stb.

2. Célozza meg látogatóid egy bizonyos csoportját

Sok oldal esetében a látogatók, olvasók érdeklődési köre különböző lehet, ezért lehetetlen egyetlen cikkel mindegyikük igényeit kielégíteni. A cikk témájától függően ügyelj rá, hogy az megszólítsa olvasóidnak azt a részét, mely az adott téma iránt érdeklődik.

3. Egy vagy két kulcsszóra legyen optimalizálva

A tartalommarketing fontos eleme a keresőoptimalizálás, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Egy, legfeljebb két kulcsszóra optimalizálj egy bejegyzést.

4. Hivatkozzon más tartalmakra, weboldaladon belülről és kívülről is

A még jobb keresőoptimalizálás érdekében érdemes linkeket elhelyezni a cikkeden belül, melyek saját oldalaidra vagy egy külső, elismert weboldal egyik vonatkozó cikkére mutatnak.

5. Bevezetője legyen annyira megragadó, amennyire lehetséges

A jó cím és bevezető elengedhetetlen fontosságú a tartalommarketingben, mivel a legtöbb potenciális olvasó ezek alapján dönti el, hogy elolvassa-e a bejegyzés többi részét. Ha lehetséges, minél előrébb helyezd el a fő kulcsszót, ha sikerül a cím elejére tenned, az még tovább javítja az optimalizálás minőségét.

6. Emberi és egységes hangon kommunikáljon

A közösségi média világában elengedhetetlen, hogy tartalmad emberi hangon kommunikáljon, hiszen a közönség is emberekből áll. Fontos, hogy a vállalaton belül kialakuljon egy tartalomfejlesztési stílus, így bárki is írja a tartalmat, annak hangvétele és stílusa mindig egységes maradjon.

7. Tartalmazzon képet

A megfelelő vizuális tartalomnak is nagy szerepe van a figyelem megragadásában. Különböző felmérések szerint az emberi arcokat, arckifejezéseket közelről mutató képek a leghatékonyabbak ilyen szempontból. Mindemellett a kép leírása és helyettesítő szövege is tartalmazhat kulcsszót, ami tovább javítja a keresőoptimalizálást.

8. Legyen könnyen emészthető

A tartalommarketingben fontos, hogy a tartalom ne csak megragadja a figyelmet, de meg is tudja tartani azt, a tartalom pedig könnyedén megjegyezhető legyen. Ezt elérheted azzal, ha kisebb bekezdésekre bontod a szöveget, felsorolásokat, számozást használsz, így a hordozható eszközökön is egyszerűbbé válik az olvasás.

9. Ne tartalmazzon nyelvtani hibákat és elütéseket

Többek között a WordPress is tartalmaz helyesírás-ellenőrőz funkciót, de ez sem szűri ki 100%-os biztonsággal a hibákat, ezért érdemes mindig leellenőrizni, amit leírtál. Ha a cikkek, bejegyzések tele vannak helyesírási hibákkal vagy elgépelésekkel, az emberek azt fogják gondolni, hogy termékeid, szolgáltatásaid is hasonló minőségűek és a bizalom megteremtése helyett el fogod riasztani őket.

10. Szólítson cselekvésre

Minden tartalomnak valamilyen cselekvésre kell felszólítania az olvasót. Lehet az például a hírlevélre való feliratkozás, további cikkek, termékismertetők elolvasása vagy a látogatás későbbi megismétlése.

Leave a Reply