SEO útmutató kezdőknek

SEO útmutató kezdőknek

Új vagy a keresőoptimalizálás (SEO) világában? Netán szeretnéd felfrissíteni a tudásodat? A Moz „SEO útmutató kezdőknek” című tájékoztatójának népszerűségét jól mutatja, hogy már több mint 1 millióan olvasták. Ezt mi most magyar nyelven is elérhetővé és olvashatóvá tettük. Ha professzionális minőségű SEO szakértővé szeretnél válni, az alapokat elsajátíthatod ebből az útmutatóból.

Ugorjunk is fejest az SEO csodálatos világába!

Az „SEO útmutató kezdőknek” egy mélyen szántó oktatóanyag arról, hogy hogyan is működnek a keresőmotorok. Ismertetőnkből megtudhatod, milyen alapvető stratégiák szükségesek egy weboldal keresőmotor-barát felépítéséhez. Olvasd el és tanulmányozd a világ egyik legtöbbet olvasott SEO útmutatóját!

Az útmutató fejezetei hamarosan elérhetőek lesznek honlapunkon!

Ezek a fejezetek a következők:

  1. fejezet: Hogyan működnek a keresőmotorok
  2. fejezet: Hogyan kerülnek interakcióba az emberek a keresőmotorokkal
  3. fejezet: Miért szükséges a keresőmarketing
  4. fejezet: A keresőmotor-barát web-design és fejlesztés alapjai
  5. fejezet: Kulcsszó kutatás
  6. fejezet: Hogyan befolyásolja a weboldal használhatósága, a felhasználói tapasztalat és a tartalom a rangsorolást
  7. fejezet: A növekvő népszerűség és a linkek
  8. fejezet: Keresőmotor eszközök és szolgáltatások
  9. fejezet: Mítoszok és tévhitek a keresőmotorokról
  10. fejezet: Hogyan mérjük és kövessük nyomon a sikerességet

Mi is az a Keresőmotor Optimalizálás (SEO)?

 Az SEO olyan műveletek összessége, amelyek segítségével úgy fejlesztjük és népszerűsítjük a weboldalunkat, hogy az nagyobb látogatottságot élvezhessen a keresőmotorok által odairányított felhasználók részéről. Számtalan formája van az SEO-nak, a weboldaladon használt szavaktól, kifejezésektől kezdve az oldaladra más weboldalakról érkező linkek minőségéig. Néha az SEO csupán azt jelenti, megbizonyosodsz róla, oly módon szerkesztetted meg a weboldaladat, hogy a keresőmotorok azt könnyedén tudják értelmezni.

A keresőoptimalizálás nem csupán a „motorokról” szól, hanem sokkal inkább arról, hogy emberi, felhasználóbarát oldalakat hozhatunk létre általa. Ez a két tényező, a keresőmotorok működése és az emberi felhasználás úgy egymáshoz tartoznak, mint a gomb és a kabát.

Keresőmotor optimalizálás

Az útmutató az SEO összes területét lefedi – a webforgalmat hozzánk irányító szavak és kifejezések (kulcsszavak) felkutatásától kezdve, a weboldalak keresőmotor szempontjait is szem előtt tartó szerkesztésén át, a linkek építéséig, valamint megismerhetik olvasóink azt is, miként lehet jól reklámozni az egyes weboldalak, szervezetek különleges, egyedi kínálatát, arculatát. Ne ijedj meg attól, ha ez az egész most még rendkívül zavarosnak tűnik. Nem vagy vele egyedül.

Miért van szüksége a weboldalamnak SEO-ra?

Keresők forgalmi megoszlásaA web forgalmának legnagyobb hányadát a kereskedelmi alapokon működő nagyobb keresőmotorok generálják – a Google, a Bing és a Yahoo! Noha a közösségi média és más típusú forgalom szintén hozhat látogatókat a weboldaladra, a keresőmotorok a legfőbb eszközök a weben tájékozódni szándékozók számára. Ez változatlanul igaz, attól függetlenül, hogy a weboldalad tartalmat, szolgáltatást, terméket, információt, vagy bármi egyebet kínál.

A keresőmotorok egyedülállóak abban a tekintetben, hogy célirányos közönséget vezetnek hozzád – olyanokat, akik pont azt keresik, amit te kínálsz. Sőt, a keresőmotorok az autósztrádái ennek a hozzád irányuló forgalomnak. Amennyiben a weboldaladra nem lelnek rá a keresőmotorok, és a tartalmadat nem képesek feltölteni az adatbázisukba, akkor kimaradsz mindabból a hihetetlen marketing lehetőségből, amelyhez a keresések révén más konkurens weboldalak hozzáférnek.

A keresések, vagyis a szavak, amelyeket az emberek begépelnek a keresődobozba, óriási értékkel bírnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a keresőmotorokból érkező forgalom egekbe emelheti, vagy éppenséggel földig rombolhatja egy szervezet sikerét. A weboldaladra célirányosan érkező látogatók akkora publicitást, hasznot, és láthatóságot hoznak a vállalkozásodnak, hogy hatékonyságához semelyik más marketing módszer nem hasonlítható. A nyereségi hányad, ha SEO-ba fektetsz, legyen ez akár pénz, akár idő, jóval nagyobb, mintha bármely más marketing vagy promóciós módszerre fordítanád.

Miért nem képesek a keresőmotorok kiigazodni a weboldalamon SEO nélkül?

 A keresőmotorok elég okosak, mégis szükségük van némi segítségre. A legnagyobb motorok folyamatosan dolgoznak azon, hogy fejlesszék a technológiájukat, hogy minél alaposabban fel tudják térképezni a webet, és minél értékesebb keresési eredményeket szolgáltathassanak. Mégis, működési lehetőségeiknek van határa. Míg a jó SEO ezernyi látogató figyelmét vonhatja rád, a rossz SEO taktika elrejthet egészen, vagy akár el is temetheti a weboldaladat a keresési lista sokadrangú helyeire.

Azon túl, hogy a keresőmotorok részére elérhetővé tesz tartalmakat, az SEO abban is segít, hogy a lista élére emeljen, és így a látogatók könnyedén rátalálhassanak a tartalmadra. Az Internet egyre inkább versenyszférává válik, és azok a cégek, amelyek élnek az SEO-ban rejlő lehetőségekkel, számottevő előnnyel fognak rendelkezni mind a látogatók, mind a vásárlók tekintetében.

Én is meg tudom magamnak csinálni a keresőmotor optimalizálást?

 Az SEO világa tagadhatatlanul bonyolult, ám az alapokat a legtöbb ember könnyedén megérti. Már egy aprócska tájékozódás is sokat tud dobni az eredményeken. Az SEO oktatás legjava szabadon hozzáférhető a weben keresztül, beleértve az ilyen útmutatókat, mint amit most is olvasol. Az ezekkel való ismerkedést vegyítve némi gyakorlással jó esélyed van rá, hogy a szakmának te is gurujává válj.

Ha úgy érzed, a ráfordítható időd vagy a tanulási késztetésed kevés, a weboldalad pedig túl bonyolult, meglehet, inkább amellett döntesz, hogy rábízod egy szakemberre, hogy vegye kezébe a dolgokat. Az SEO-val foglalkozó cégek elég széles spektrumon működnek. Néhány közülük nagyon specializált fókusszal dolgozik, mások egy átfogóbb, általánosabb megközelítéssel élnek. Egy weboldal keresőmotorokhoz való optimalizálása gyakran temérdek különböző összetevőből áll. A legtöbb SEO szakember úgy tekint magára, mint aki általában véve optimalizálással és webfejlesztési stratégiával foglalkozik.

Mindezek figyelembevételével, ha SEO szakember felfogadása mellett döntesz, akkor is érdemes tisztában lenned az alapfogalmakkal.

Mennyit kell ebből az útmutatóból elolvasnom?

 Ha komolyan gondolod azt, hogy növelni szeretnéd a weboldalad forgalmát, és vajmi kevés a tudásod az SEO-ról, azt javasoljuk, elejétől végéig olvasd át ezt az ismertetőt. Rövid, és könnyen érthető. És mivel megtiszteltél minket érdeklődéseddel, mi hűségesek leszünk Mr. William Shrunk híres mondásához:

„Egy mondat ne tartalmazzon felesleges szavakat, sem bekezdés felesleges mondatokat, mint ahogy egy rajzon sincsenek felesleges vonalak, és egy masinában sincsenek szükségtelen alkatrészek.”

Ennek az ismertetőnek minden egyes része elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy megérthesd a keresőmotor optimalizálás legalapvetőbb alkotóelemeit.

Az “SEO útmutató kezdőknek ” kézikönyv további fejezeteit hamarosan olvashatod nálunk!

Leave a Reply