Rekordot döntött az Opportunity Mars-járó

By 2013-05-17Egyéb, informatika

Az Opportunity mindeddig 35,76 kilométert tett meg a vörös bolygón, ezzel jelenleg csúcstartónak számít a NASA által épített, kerekeken gördülő űrjárművek között.

Bár a Mars-járók közül jelenleg a Curiosity a legismertebb és a legnépszerűbb, az Opportunity rengeteget tett a Mars bővebb felfedezése érdekében. A járművet eredetileg mindössze kilencven napos működésre tervezték, ehhez képest már tizedik éve járja a bolygó felszínét és küld fontos információkat a NASA-nak.

Nagy érdemei vannak abban, hogy az amerikai űrkutató központ emberei már azon dolgoznak, hogy felküldhessék az első embereket a Marsra, hogy kipróbálják az ottani életet.

Az Opportunity most ismét a figyelem középpontjába került, amikor 3309. marsi napján (egy marsi nap 24 órából és 39 percből áll) 35,76 megtett kilométerig jutott. A NASA eddigi “házi” rekordját az Apollo 17 űrhajósai, Eugene Cernan és Harrison Schmitt tartották, akik egy kétszemélyes Hold-járó autóval 35,74 km-t vezettek a Hold felszínén 1972-ben.

Meglepő, de a világrekord egyelőre nem az amerikaiak, hanem az oroszok, pontosabban a szovjetek nevéhez fűződik, akiknek Lunokhod 2 nevű Hold-szondájuk 37 km-t tett meg 1973-ban. Ha az Opportunity ilyen ütemben falja tovább a kilométereket, akár ezt a csúcsot is megdöntheti. A kisautó méretű Mars-járónak következő tervezett vizsgálatai elvégzéséhez egy, a jelenlegi tartózkodási helyétől 2,2 km-re lévő területre kell átgurulnia. Ha sikerül teljesítenie a távot, máris megdönti azt orosz csúcsot.

Forrás: cNet.com/Index