Linképítés – Szabadulj meg egyszerűen a rossz linkektől!

By 2013-12-02Linképítés

Arról már sok szó esett, hogy a Google egyre jobban figyeli a linképítés folyamatát és büntet, amennyiben valaki megsérti az irányelveket. De mi a teendő akkor, ha meg szeretnél szabadulni egy káros linktől?

A linképítés nagyon fontos ahhoz, hogy weboldalad jó helyezést érhessen el a keresőoldalakon, de már egyáltalán nem mindegy, hogy honnan mutatnak linkek oldaladra. A következőkben azt mutatjuk be, hogyan szűrheted ki a rossz minőségű bejövő linkeket és hogyan szabadulhatsz meg tőlük, ezzel elkerülve a büntetést a visszarangsorolást.

1. Lépés: Nézd meg, ki hivatkozik rád

Ahhoz, hogy ki tudd szűrni a rossz linkeket, szükséged lesz egy olyan elemzőprogramra, mely megmutatja azokat a linkeket, melyek főoldaladra vagy valamelyik aloldaladra mutatnak. Ilyet rengeteget találhatsz a neten.

Az elemzés során minden bizonnyal sok olyan linket fogsz találni, mely nem a tudatos linképítés során jelent meg, hanem valaki valamelyik cikkedből idézett és megjelölte a forrást, esetleg egy harmadik személy ajánlása során kihelyezte a linkedet, de az is lehet sajnos, hogy egy rosszakaród szándékosan helyezett el az oldaladra mutató linket egy rossz minőségű honlapon.

2. Lépés: Ismerd fel a rossz linkeket

Ha megvannak a bejövő linkek, menj végig rajtuk és vizsgáld meg őket alaposan. Egyes elemző programok megmutatják ugyan, hogy melyek a káros linkek és melyek nem, mégis érdemes manuálisan is átvizsgálni őket, hogy valóban sérthetik-e a Google irányelveit.

Rossz linkek lehetnek azok, melyek a tiedéhez képest nem releváns oldalakról érkeznek, esetleg olyan oldalakon találhatóak, melyeken pénzért tömegével vásárolhat bárki linkeket, netán egy kizárólag a keresőmotorok számára létrehozott, kulcsszavakkal teletűzdelt tartalomról származnak. Emellett gyanút kelthetnek még a Google-ban a kulcsszavakkal telezsúfolt anchor textek, a side barban vagy a footerben elhelyezett linkek is.

3. Lépés: Szabadulj meg a valóban káros linkektől

Ha a Google már figyelmeztetett valamilyen szabálytalanság miatt vagy még nem figyelmeztetett, de egyes linkeken látod, hogy előbb-utóbb gondot okozhatnak, azonnal lépned kell. Keresd meg az adott oldal üzemeltetőjét, melyről a link származik és kérd meg, hogy távolítsák el azt.

Ha nem tudod elérni őket vagy kérésed ellenére sem teszik ezt meg, akkor sincs minden veszve. A Google Webmestereszközökben lehetőséged van visszautasítani a nem kívánt linkeket (disavow). Ezt a funkciót nyugodtan használhatod akkor is, ha bizonytalan vagy, hiszen később bármikor visszavonhatod döntésedet.

Leave a Reply