Linképítés – Mit ne tegyünk?

By 2013-12-02Linképítés

Ahogy arról már volt szó, a minőségi linképítéssel rengeteget tehetünk azért, hogy weboldalunk előrébb kerüljön a keresőoldalak rangsorában. Érdemes azonban naprakésznek maradni a linképítés terén, hiszen több olyan technika is van, melyek korábban kiválóan működtek, ma azonban már büntet értük a Google. Lássunk ezek közül néhányat!

Mi is az a linképítés?

Röviden a linképítés az a folyamat, mely során megpróbálod elérni, hogy más weboldalak kihelyezzék a te oldalad linkjét. Amikor egy másik oldalon megjelenik a linked, az olyan, mintha bizalmat szavazna neked és azt jelezné, hogy nálad az adott témában értékes tartalomra lelhetnek az emberek.

Minél több linket, azaz minél több ilyen pozitív szavazatot begyűjtesz, annál nagyobb előnybe kerülsz riválisaiddal szemben. Korábban gyors és hatékony módja volt a linképítésnek a linkcserélés. Tulajdonképpen teljesen logikus lépésnek tűnik, hogy te kihelyezed valakinek a linkjét az oldaladra, ezért ő is kihelyezi a tiédet. Vagy mégsem?

Link farming és az egyirányú linkek

A hőskorban, az 1990-es években komoly cégek alapultak a link farming köré. Ennek az volt a lényege, hogy pénzért cserébe az adott cég néhány órán belül egyszerre akár több száz oldalon is megjelenítette a linkedet. A link farming lényege tehát az volt, hogy annyi linket vegyél, amennyit csak tudsz, hogy előrébb kerülj. A Google azonban felismerte, hogy ezek a pénzért vett linkek ártalmasak a keresési eredményekre nézve, hiszen így a legrelevánsabb oldalak is hátrébb kerülhettek a rangsorban, mint egy olyan, mely kevésbé kínált minőségi tartalmat, de rengeteget fizetett a linképítésért.

Emiatt ma már az egyirányú linkek számítanak a legtöbbet a keresési eredmények szempontjából. Egyirányú linkeknek nevezzük azokat a linkeket, melyek egy releváns oldalról mutatnak a te oldaladra, de a te oldalon nincs a másik irányba mutató link, azaz a linképítés nem linkcsere útján jött létre. Ilyeneket persze már nem olyan könnyű szerezni. A linkcserét már csak azért is érdemes kerülni, mert már bünteti a Google és hátrébb rangsorolhat érte. Az még nem baj, ha van egy-két olyan linked, mely mindkét irányba mutat, de mostantól inkább az egyirányú linkekre koncentrálj!

Leave a Reply