Linképítés – Mit gondolj végig, mielőtt visszautasítanál egy linket?

By 2013-12-02Linképítés

A linképítés szabályainak szigorítása és komolyabbá válása miatt a Google tavaly hozzáadott egy funkciót a Webmestereszközökhöz, mellyel lehetőséged nyílik visszautasítani bizonyos linkeket, melyeket ártalmasnak vélsz weboldaladra nézve. Mikor érdemes és mikor nem érdemes használni ezt az eszközt?

A disavow links tool használata egyszerű és segítségével könnyen meg lehet szabadulni a káros linkektől, ha erre egyéb módon nincs lehetőség, de érdemes néhány dolgot észben tartani és végiggondolni, mielőtt ilyen módon szeretnénk megszabadulni a korábbi linképítés vélt vagy valós ballépéseitől.

Akár magadat is gyanúba keverheted vele

Azok, akik kaptak már büntetést vagy figyelmeztetést nem természetes linképítési módszerek miatt, előszeretettel használják ezt a funkciót, gyakran túlzásba is esnek vele és tömegével kezdik el visszautasítgatni eddigi külső linkjeiket.

Ha azonban a Google azt látja, hogy rengeteg visszautasítási kérelem érkezik az oldalad felől, akkor könnyen felébredhet benne a gyanú, hogy megpróbáltad helytelen eszközökkel manipulálni a rangsorolási rendszert.

Akár magadnak is árthatsz vele

Ha a Google-tól nem kaptál semmilyen figyelmeztetést és komoly elemzések nélkül elkezdesz olyan linkeket visszautasítgatni, melyek szerinted károsak lehetnek, könnyedén megszabadulhatsz olyan hivatkozásoktól is, melyek valójában hasznosak voltak rangsorolás és forgalomnövelés szempontjából is. Később ugyan visszavonhatod a visszautasítási kérelmet, de nem biztos, hogy utána az adott link ugyanolyan hatásfokkal „működik” majd.

Nem azonnali megoldás és nem is mindig működik

Mint minden a Google esetében, egy link visszautasításának hatályba lépése is heteket, sőt, hónapokat vehet igénybe, már, ha egyáltalán megtörténik, mivel a Google-nak joga van akár elutasítani is a kérelmet.

Ha a link visszautasítása megtörténik, akkor sem érdemes csodát várni, a helyezésed nem fog varázsütésre elkezdeni rohamosan javulni.

Komolyan árthatsz vele mások oldalának

A rossz minőségű linkek mögött nem mindig áll rossz szándék, sőt. A Google nem titkoltan elraktározza, hogy mely oldalak linkjeit hány alkalommal utasítják vissza mások. Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mihez kezd ezekkel az adatokkal, de könnyen elképzelhető, hogy visszaminősítik az érintett oldalakat.

Nyilván te sem szeretnéd, ha oldalad hátrébb kerülne a ranglistákban, mert jó szándékkal kihelyezted valakinek a linkjét, de ő visszautasította azt. Semmi baj nincs azzal, ha egy linkre nem tartasz igényt, de ilyenkor először próbáld meg felvenni a kapcsolatot az oldal tulajdonosával és levetetni vele.

Leave a Reply