Miért tartozik a linképítés a legfontosabb teendők közé?

By 2013-12-02Linképítés

A linképítés nem csak a keresőoptimalizálás szempontjából fontos, de sok más módon is segít abban, hogy online bevételeid növekedjenek, mégis sokszor elsiklanak mellette az emberek. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért fontos a linképítés és igyekszünk néhány tippet is adni a helyes linképítéssel kapcsolatban.

1. A minőségi linképítés javítja a helyezésedet a keresőoldalakon

Az összes eladás körülbelül 7%-a online történik, de a hagyományos, offline vásárlást is nagyban befolyásolják az internetes eredmények, hiszen felmérések szerint az ilyen vásárlások előtt a vevők 89% a weben tájékozódik. A mai világban tehát a bevételek nagyban függnek attól, hogy weboldalunk hol helyezkedik el a keresőoldalak találati listáján.

A rangsorolás szempontjából a kívülről az oldaladra mutató linkek számítanak az egyik legfontosabb tényezőnek. Korábban könnyű volt bármilyen linkkel eredmény elérni, de a Google új algoritmusa már nagy hangsúlyt fektet a minőségi linkek használatára. Ha a link egy rossz minőségű, nem releváns tartalommal rendelkező oldalról mutat a honlapodra, azért büntetést is kaphatsz, azaz hátrébb kerülsz a rangsorban.

2. A minőségi linképítés minőségi látogatókat hoz

Ha az oldaladra mutató linkek jó minőségű oldalakra kerülnek ki, az jelentősen megemelheti a napi látogatóid számát. Igyekezz olyan oldalakkal linképítésbe kezdeni, melyek a te szakterületeden mozognak és ott már elismertnek számítanak.

A legjobb ebben a taktikában, hogy olyan emberek fogják követni a linket és átkattintani az oldaladra, akik nagy valószínűséggel érdeklődnek terméked vagy szolgáltatásod iránt, azaz nagyobb valószínűséggel fognak tőled vásárolni, mint valaki, aki csak véletlenül tévedt oda. Éppen ezért készen kell állnod a konverzióra, azaz, hogy meggyőzd őket, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kiváló felhasználói élményt nyújtó weboldalad legyen.

3. A minőségi linképítéssel üzleti területed egyik szakértőjévé nőheted ki magad

Bármilyen szakterületen is mozogsz, biztosan vannak szakoldalak, gyűjtőoldalak (pl. Startlap), ahol megtalálhatóak az adott témával foglalkozó blogok, oldalak, portálok, fórumok linkjei. Ha a lehetséges vásárlók minél több ilyen gyűjtőoldalon és szakportálon látják a linkedet, annál inkább úgy fognak gondolni rád, mint a téma egyik fő szakértőjére. Érdemes tehát alaposan tájékozódni, mielőtt linképítésbe fogsz, hogy a te területeden mely központi oldalakra lenne érdemes kihelyezni a linkedet.

4. A minőségi linképítés még több minőségi linket hoz

Egy új oldal számára a linképítés nem mindig könnyű, de ahogy átlendülsz a kezdeti döcögős időszakon, csoda fog történni és maguktól elkezdenek majd szaporodni a bejövő linkjeid. Ez annak köszönhető, hogy az eredményes linképítésnek köszönhetően szakterületed egy szaktekintélyévé nőtted ki magad az interneten, így a bloggerek és az újságírók nagy valószínűséggel beléd ütköznek majd, ha az adott témával kapcsolatban írni szeretnének. Ilyenkor könnyen elképzelhető, hogy felveszik veled a kapcsolatot vagy egyszerűen forrásmegjelöléssel idézni fognak tőled a saját anyagukban, ami újabb minőségi linkeket eredményez. Ha olyan bejövő linkeket kapsz, melyekre nem is számítottál, érdemes egy rövid levélben megköszönni az illetékeseknek.

5. A minőségi linképítés hatása folyamatos

A reklámok csak addig láthatóak, amíg fizetsz értük, a linképítés hatása azonban folyamatosan megmarad, sőt, egyre emelkedik. A Google a rangsorolás során azt is figyelembe veszi, hogy egy-egy bejövő link milyen idős. Minél korábban került ki valaki oldalára a linked, annál többet fog érni a Google szemében. A linképítésre érdemes úgy gondolni, mint egy megtérülő befektetésre. Minden egyes külső link szilárd alapként fog szolgálni a továbbiakhoz és egyre inkább konkurenciád fölé nősz.

6. A minőségi linképítés során értékes kapcsolatokra tehetsz szert

Bár a linked egy weboldalra kerül ki, mégis egy hús-vér ember az, akivel előtte egyeztetsz a linképítésről, linkcseréről. Minden egyes külső link mögött ott van tehát valaki, aki nagy valószínűséggel hasonló területen mozog, mint te. Érdemes jó kapcsolatot ápolni ezekkel az emberekkel, hiszen üzletileg további hasznod származhat az együttműködésből.

Leave a Reply