Linképítés – Miért nem szereti a Google a footerben elhelyezett linkeket?

By 2013-12-02Linképítés

Mióta a Google komolyabb figyelmet szentel a releváns tartalmaknak a linképítés természetességének, időről időre felmerült, hogy a keresőóriás nem nézi jó szemmel, ha linkekkel és egyéb optimalizálásra szolgáló tartalommal van teletűzdelve a footer (lábléc). Na, de miért is van így?

Nézz szembe a ténnyel: a legtöbb ember soha nem görget le egészen az oldal legaljáig és nem olvasgatja el a footerben található, többnyire apró betűs részt, ezért ne csodálkozz, ha a Google kételkedik ezek szükségességét, valódi célját illetően.

Emberi tartalom vagy a keresőmotoroknak szól?

Nem azt mondjuk, hogy ne írj semmit weboldalad láblécébe, de ha teletömöd kulcsszavakkal és kulcsszavakat tartalmazó linkekkel, akkor jogos a gyanú, hogy mindezt csak a keresőoptimalizálás miatt tetted.

Korábban sokan azzal trükköztek, hogy az optimalizált szövegeket és linkeket a háttérrel egyszínűvé tették, így a látogatók nem is látták őket, de a találati listákon segítettek előrébb kerülni. Ma ezért már büntet a Google és éppen ezért azt sem nézi jó szemmel, ha oldaladnak azt a részét tömöd tele optimalizálásra szolgáló tartalommal, melyet az emberek valószínűleg meg sem néznek.

Milyen linképítési módszerekre nem ajánlott a footer?

Kulcsszavakkal teletömött linkek elhelyezése

Ez jelenthet mindössze néhány darab linket, de akár több százat is. Egyes esetekben csak a főoldal alján láthatóak, mivel néhány tévedésből még mindig valamilyen mágikus hatalmat tulajdonítanak a főoldalnak a keresőoptimalizálás szempontjából, más esetekben azonban minden lapon megtalálhatóak.

Jelenleg is sokan vannak, akik honlapjukon elrejtve létrehoznak egy spamoldalt, értelmetlen, csak a keresőoptimalizálás szempontjából generált szövegekkel és a footerben található, kulcsszavas linkek ezekre mutatnak, így olyan kulcsszavak alapján is megtalálhatóak lesznek, melyekkel egyébként nem voltak láthatóak a találati listákon. Ma már azonban nem csak a rossz minőségű lapokat bünteti a Google, ha rájuk talál, hanem az egész oldalt, melyhez tartoznak, ezért érdemes tartózkodni az ilyenektől.

Az oldal linkjeinek újbóli elhelyezése

Tudjuk, hogy a Google nagy hangsúlyt helyez az anchor textekre (a linkek szövegei) és sokan ezt meg is próbálják sportszerűtlenül kihasználni. Ennek egyik fajtája, ha a website-on található egyes oldalak közötti navigációs linkeket a footerben is elhelyezik, egy keresőoptimalizálásra szolgáló, azaz kulcsszavakat tartalmazó anchor texttel. Bár azzal kapcsolatban nincs egyértelmű információ, hogy ezekért büntet-e a Google, mindenesetre mindig gyanús, ha olyan helyre kerül kulcsszavas szöveg, mely kiesik a fő látótérből.

Külső linkek más oldalak footerjében

Ezek a hőn áhított bejövő linkek, melyek valaki más weboldalán találhatóak és a te honlapodra mutatnak. Sok honlaptulajdonos hajlandó pénzért kihelyezni valaki másnak a linkjét (ez már önmagában is büntetendő), de nem szeretnék, hogy látogatóik elkattintsanak az oldalukról, ezért sokszor a footerben nagyon világos vagy épp nagyon apró betűkkel helyezik el a hivatkozást. Más esetekben azok, akiknek több honlapjuk is van, minden oldaluk linkjét elhelyezik az összes tulajdonukban lévő website footerjében. Sokszor néhány oldal is csak az összelinkelhetőség miatt jön létre. Ez egy hatékony technika volt a múltban, ma azonban több bosszúságot, mint hasznot hozhat.

Leave a Reply