Ideje átgondolnod a linképítési stratégiáidat

By 2013-12-02Linképítés

A linképítés jó dolog, de mikor a leghasznosabb? Minél több bejövő linked van, annál jobb? Nos, nem mindig. Ahogy minden más az interneten, a linképítés módszerei is folyamatosan változnak. A következőkben olyan stratégiákról lesz szó, melyekkel a mai szabályoknak és algoritmusoknak megfelelően a legjobb eredményeket érheted el.

Miért érdemes linképítésbe fogni?

Erről korábban már esett szó, ezért most csak gyorsan, néhány szóban foglaljuk össze. A Google rangsorolási algoritmusában a linknépszerűség (link-popularity), azaz az oldalunkra mutató linkek száma és minősége fontos szerepet játszik.

Lássuk, pontosan mi is határozza meg a linknépszerűséget!

A bejövő link minősége

A bejövő link minőségét a másik oldal rangsorolása, a rajta található linkek száma és a rámutató külső linkek száma, azaz a linknépszerűsége határozza meg.

A bejövő link témája

Mennyire hasonló a linkelő oldal a tiédhez a tartalom, termékek, szolgáltatások, a rajta található információk, stb. szempontjából.

A bejövő linkek száma

Sajnos nem olyan könnyű meghatározni egy tökéletes számot a linképítés szempontjából. Ha például egy olyan népszerű híroldalra kerül ki a linked, mint a BBC, az a rangsorolás szempontjából legalább kétszázszor annyit ér, mint kis népszerűségű oldalról érkezőé. Általában nem árt, ha minél több bejövő linked van, de ne feledd, ez nem minden esetben van így!

A bejövő linkek stabilitása

Fontos, hogy megbízható oldalra kerüljön ki a linked, mellyel kapcsolatban biztos vagy benne, hogy még hónapokkal később is működni fog.

Melyek a legjobb linképítési stratégiák?

A linképítés szempontjából nem létezik olyan, hogy „a legjobb stratégia” és nem érdemes kizárólag egyre fókuszálni. Inkább úgy fogalmazunk, hogy több olyan linképítési taktika is van, melyekkel érdemes foglalkozni és amelyek a legjobb hatással lehetnek oldalad rangsorolására. Lássuk ezeket közelebbről!

Kutakodj a neten

Érdemes keresned valakit, aki hasonló területen mozog mint te, de nem a közvetlen riválisod. Felajánlhatod neki, hogy ha ő kihelyezi az egyik oldalad linkjét a website-jára, akkor te is kihelyezed az övét egy másikra. Sajnos az egyszerű linkcsere ma már nem célravezető, akár büntethet is érte a Google, így ez a megoldás leginkább azok számára járható út, akiknek több weboldaluk is van.

Fizess érte

Pénzközpontú világban élünk, ezért semmi rossz nincs abban, ha egy jó helyre kihelyezendő linkért fizetsz, hiszen ott vannak a bannerek, az AdWords és még sok más online marketing eszköz. Ha lehetőséget látsz arra, hogy egy jó felületen bejövő linket vegyél, érdemes ajánlatot tenni.

Barter

Ha jó minőségű cikkeket írsz, akkor ezek segítségével könnyedén szerezhetsz bejövő linkeket. Ha van egy oldal, melynek valamelyik cikked eredményesen gazdagíthatná a tartalmát, akkor érdemes barter üzletet kötnöd velük. Ilyenkor a cikkért cserébe csak annyit kell kérned, hogy helyezzék el a linkedet a cikkben, mint forrás.

Ne csak a főoldalra mutassanak linkek

Próbálj meg úgy linket építeni, hogy több aloldaladra is mutassanak, ne csak a főoldalra. Fontos, hogy az aloldalaid rangsorolása javuljon, hogy az azokon lévő tematikus tartalmat könnyebben megtalálják azok, akik az adott témában keresnek.

Leave a Reply