Linképítés – Hogyan jósoljuk meg egy oldal jövőjét

By 2013-12-02Linképítés

A linképítés során rengeteg múlik azon, hogy mennyire megbízható az az oldal, ahová linkünk kikerül. Fontos, hogy meg tudjuk állapítani, melyik az az oldal, amellyel érdemes linképítésbe fogni és melyiket érdemes inkább messzire elkerülni. A következőkben ebben próbálunk segíteni.

Manapság a linképítésben minden eddiginél többet számít a minőség és a megbízhatóság. Hogyan állapítsuk meg, hogy az egyes oldalak mennyire számítanak szakterületünk szakértőjének, hogyan jósoljuk meg, hogy egy új oldal mennyire életképes? Tedd fel magadnak a következő kérdéseket és közelebb kerülsz a válaszhoz:

Indexeli az oldalt a Google vagy a Bing?

A fent említette keresőkbe írd be a „site:” szöveget, majd szóköz nélkül az oldal címét. Ha azt az eredményt kapod, hogy a keresés nem járt sikerrel, nézd meg, hogy nem a robots.txt fájl blokkolja-e a keresőrobotokat. Ha nem találsz valódi okot rá, hogy az oldalt miért nem indexelik a keresőmotorok és az oldal megvan legalább néhány hetes, az nem jó jel.

A márkanév szerinti keresésben jó helyen áll?

Ha olyan márkanévről van szó, mely nagyon hasonló más, már befutott márkákhoz, akkor ez persze egy hosszabb folyamat, de ilyen esetben sem árt, ha legalább az első öt találat között ott van az adott oldal a Google-ban.

Van blogja? Rendszeresen jelennek meg rajta jó bejegyzések?

Itt a rendszeresség relatív dolog, a napi egy és a havi egy cikk is rendszeres postolásnak számít. Ha az adott oldalnak van blogja, mely rendszeres időközönként frissül és minőségi tartalmak találhatóak rajta, az jó jel, ha viszont nincs rendszeresen frissülő tartalom, inkább tartózkodj a linképítéstől.

Aktív a közösségi oldalakon?

Ha az oldal cikkeinél megtalálhatóak a közösségi oldalak kedvelő és megosztó gombjai és megtalálható a legnagyobb ilyen oldalakon, az jó jel, hiszen azt jelenti, hogy közösséget szeretnének építeni és tartani akarják a kapcsolatot kedvelőikkel, követőikkel, azaz valószínűleg nem fog csak úgy eltűnni az oldal.

Egyedi tartalmai vannak vagy másról koppint?

Ha egy oldal vezetői nem veszik a fáradtságot, hogy egyedi tartalmakat találjanak ki, nem sok esély mutatkozik rá, hogy a site valaha is a többiek elé kerüljön.

Van „Rólunk” aloldal vagy lehetőség a kapcsolatfelvételre?

A komoly cégek oldalain mindig van „Rólunk” rész, ahol bővebb leírást találhatsz a vállalat működéséről. Ha nem találsz ilyet, az gyanúra adhat okot. Ha az elérhetőségeit is megadja oldalán egy cég, az egy jel arra vonatkozóan, hogy komolyan lehet venni.

Milyen bejövő linkjei vannak?

Vizsgáld meg, milyen linkek mutatnak az adott weboldalra, az mindenképpen a megbízhatóságra utaló jel, ha jó nevű oldalak is hivatkoznak rá. Ha nem releváns, gyenge minőségű oldalakról származnak javarészt a külső linkjei, akkor nem érdemes foglalkoznod vele.

Leave a Reply