Az anchor text szerepe a linképítésben

By 2013-12-02Linképítés

Ebben a cikkben nem a különböző linképítési technikákat fogjuk összevetni és elemezgetni, hanem a linkek egy fontos, de gyakran figyelmen kívül hagyott eleméről, a link szövegéről, azaz az anchor textről (horgonyszöveg) lesz szó.

Hogy jöttek a képbe a linkek és az anchor text?

A keresőmotorok eleinte csak a metaadatok és az oldalon végzett analízisek alapján rangsorolták a weboldalakat. Az keresőoptimalizálás ekkor még pofonegyszerű volt, nem volt nehéz megfejteni az algoritmusokat, így egy gyenge minőségű oldal is könnyedén jó helyezést érhetett el a találati listán.

A találati listák éle tele volt spamoldalakkal, ezért ideje volt egy összetettebb algoritmust létrehozni a rangsoroláshoz. Ezt először a Google tette meg a Page Rank bevezetésével, mellyel fontos szerepet kaptak azok a külső linkek, melyek az adott oldalra mutattak. Ezzel ismét a valódi értékkel bíró oldalak kerültek előre a találati listában, és elérkezett a keresőoptimalizálás egy új világa, a linkek és a linképítés kora.

Az összetettebb keresőoldalak – különösen a Google – több száz szempontot vesz figyelembe a bejövő linkek elemzésekor. Ezek közül a legfontosabbak:

  • a link anchor textje
  • az oldal, melyen a link található
  • a link kora
  • a link pontos helye az oldalon belül (aloldal, lap, stb.)
  • a szövegkörnyezet, melyben a link található

Na de mi is az az anchor text?

Az anchor text az a szöveg, mely a link helyén megjelenik a weboldalon. Erre a szövegre kattintva követheted a linket. Bár sokan nem tulajdonítanak különösebben nagy szerepet neki és egyszerűen a weboldal címét írják be anchor textként, mégis ez az egyik legfontosabb tényező, mely a rangsorolást befolyásolja.

„Könnyedén megfigyelheted az anchor textek erejét: írj be néhány, a szakterületeddel, termékeiddel kapcsolatos kulcsszót az anchor textbe és figyeld, milyen gyorsan elkezdenek javulni a helyezéseid az adott kifejezésekre” – tanácsolja Aaron Wall SEO-szakértő.

Erre remek példa, hogy néhány amerikai blogger úgy tréfálta meg az akkori elnököt, G. W. Busht, hogy a whitehouse.gov oldalon található Bush-életrajz linkjét „miserable failure” (nyomorúságos kudarc) anchor texttel elhelyezték blogjukon. Nem sokkal később a Google találati listáján a „miserable failure” kifejezésre Bush életrajza jelent meg elsőként.

Ez ma már nem fordulhatna elő, mivel a Google finomított a linkelemzési algoritmusán, de ez is jól mutatja, hogy mekkora hatalmuk van az anchor texteknek és mekkora eredmény érhető el velük, ha okosan használják őket.

Hogyan használd az anchor texteket?

A linképítés során tehát nem csak arra kell figyelned, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat erre a célra, de az is, hogy minél jobb anchor texteket találj ki és ezeket helyeztesd ki az adott oldalra. Fontos, hogy az anchor textek olyan kifejezéseket, szavakat tartalmazzanak, melyek alapján szeretnéd, hogy megtaláljanak.

Nem elég azonban csak egy jó anchor textet kitalálni és azt kihelyeztetni száz különböző oldalra. Fontos, hogy változatos legyen, különben akár büntetést is vonhat maga után. A GoCompare.com biztosítási és egyéb szolgáltatási díjakat összehasonlító oldal például meglehetősen agresszív linképítési stratégiába fogott, melynek keretein belül rengeteg helyen használta ugyanazt az achor textet. Ennek következtében a Google büntetést rótt ki rá és forgalma 80%-kal visszaesett.

A legjobbat tartogasd a legjobbnak

Egy egyszerű, kulcsszavak nélküli, de jó minőségű, elismert weboldalon elhelyezett link tízszer annyit ér, mint egy gyenge site-on elhelyezett, kulcsszavakkal ellátott hivatkozás. Éppen ezért érdemes a legjobban sikerült, a legtöbb értékes kulcsszót tartalmazó anchor texteket a legjobb oldalak számára tartogatni.

Leave a Reply