Linképítés – Az általad kihelyezett linkek nem igazi linkek

By 2013-12-02Linképítés

A Google utóbbi két-három évben rengeteg újítást vezetett be, ami nagyban befolyásolta a keresőoptimalizálást és azon belül a linképítést is. Nem csoda, ha egyre több ember van, aki nem érti, hogy az eddig hatékony technikákkal miért nem tud eredményeket elérni a keresőoldalakon.

Sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy linképítési stratégiájuk eredménytelennek bizonyul, pedig regisztráltak blogokra és WordPress oldalakra, ahol lehetőség van ingyenes link kihelyezésre, sőt egy, erre szakosodott cégektől linkeket is vettek és arra is ügyeltek, hogy anchor text tartalmazza a legszükségesebb kulcsszavakat.

A linkek közül egyik sem „nofollow”, mégsem tapasztalnak semmilyen javulást a Google-ben. Mégis mi lehet ennek az oka? A válasz egyszerű: régimódi módszereket használnak, melyek a Google új algoritmusainak már nem felelnek meg.

A Google a továbbiakban nem kívánja beleszámítani a Page Rankba az olyan linkeket, melyeket te magad helyezel ki más oldalakra vagy fizetsz a kihelyezésükért, mivel ezek nem számítanak egy olyan „pozitív szavazatnak”, mint amikor egy honlaptulajdonos saját akaratából linkeli az oldaladat, azaz nem támasztják alá weboldalad és tartalmaid minőségét. A saját magad által kihelyezett linkek tehát nem számítanak valódi linknek a továbbiakban. Látja ugyan őket a Google, de a nofollow linkekhez hasonlóan nem vesz számításba őket a Page Rank kiszámításakor.

Felejtsd el a SEO-központú linképítést!

Képzeld el azt ,hogy amikor a Google vizsgálja az egyes aloldalakat a website-odon, két fő kérdésre próbál választ kapni:

  • Mit gondolsz te magadról?
  • Mit gondolnak rólad mások?

Az első kérdésre a válasz teljes mértékben rólad múlik, hiszen te döntöd el, hogy milyen tartalmakat hozol létre, mely kulcsszavak alapján szeretnél megtalálható lenni, stb.

A második kérdés a linképítés szempontjából sokkal fontosabb, hiszen, ha egy jól rangsorolt, az adott téma szempontjából releváns oldalról érkezik link a te honlapodra, az olyan, mintha az adott oldal tulajdonosa azt mondaná: „Emberek, itt egy remek site, mely minőségi termékeket/szolgáltatásokat/tartalmakat kínál. Ajánlom mindenkinek!”

A Google tudja, hogy imádod a saját weboldaladat és megpróbálod ajánlani minden lehetséges eszközzel, éppen ezért ebből a szempontból nem tart megbízhatónak téged és az általad kihelyezett bejövő linkeket, hiszen elfogultságod és saját érdekeid miatt a te véleményed aligha objektív.

A Google mások véleményére kíváncsi

Ha tehát azt szeretnéd, hogy oldalad linképítés útján minél jobb helyre kerüljön, felejtsd el a nem természetes linképítés minden formáját. Koncentrálj arra, hogy olyan weboldalt és tartalmakat hozz létre, melyeket szakterületed nagyjai bátran ajánlanak majd, esetleg egy-egy tartalmat szívesen át is vesznek.

A Google új irányelvei nem azt jelentik, hogy ülnöd kell és arra várnod, amíg maguktól felfedeznek az emberek. Nyugodtan felveheted a kapcsolatot hasonló oldalakkal linképítés szempontjából, abban nincs semmi rossz, ha figyelmükbe ajánlod a honlapodat és rájuk bízod a végső döntést.

Leave a Reply