A Kolibri megette a linképítést?

By 2013-12-02Linképítés

A Panda legyűrte a gyenge minőségű tartalmat, a Pingvin megfagyasztotta a gyenge linkeket. De mi a helyzet a Kolibrivel? A Google új algoritmusa végleg elintézte volna a linképítést? Ebből a cikkből kiderül!

A Kolibri bevezetése nem egy egyszerű algoritmusfrissítés volt, sokkal inkább a keresések gyorsabbá és intelligensebbé tétele. Alapjaiban változtatta meg a weboldalkészítés és a keresőoptimalizálás egyes elemeit. De vajon mi a helyzet a linképítéssel?

Miért jött létre a Kolibri?

Ha egy autós példát nézünk, akkor a Kolibri bevezetése nem egy új fényezést, sokkal inkább egy új motort jelent. A Kolibri a keresések 90%-át befolyásolja és nagy lépést jelent a Google régóta dédelgetett álma felé, azaz, hogy a kereséseken keresztül mindenki a legtökéletesebb eredményeket kapja, a lehető legkevesebb időn belül.

A folyamatos fejlesztés és bővítés alatt álló algoritmus célja, hogy konkrét kérdéseket is tudjon értelmezni és válaszolni rá, valamint megértse a szavak jelentését és ez alapján valóban releváns keresési eredményeket tudjon produkálni.

A Google célja az is, hogy a Kolibri figyelembe vegye azt is, milyen eszközről kezdeményez keresést valaki. Ha például valaki begépeli a „pizza” szót a keresőbe asztali számítógépről, akkor receptek fognak megjelenni az első találatok között, ha viszont mobil eszközről érkezik a keresés, akkor a Kolibri azt fogja feltételezni, hogy valaki az utcán járva pizzázót keres, ezért a legközelebbi ilyen helyeket fogja kilistázni.

Mit tett a Kolibri a linképítéssel?

A Kolbiri megölte volna a linképítést? Nem. A linkeket elemző és rangsoroló Page Rank még mindig egyike annak a több mint 200 tényezőnek, melyeket a Google figyelembe vesz az oldalak rangsorolásánál, de a linképítéssel kapcsolatos eddigi elképzeléseinket kissé újra kell gondolnunk.

Mit változtat a Kolibri a linképítésben? Közvetlenül csak keveset, közvetetten azonban igen sokat. A keresőoptimalizálás során korábban felhasználhattuk úgy a linképítést és az egyéb módszereket, hogy weboldalunk értékesebbnek tűnjön a Google szemében, mint amilyen valójában. Ennek azonban vége! A Google célja, hogy minél inkább keresőbarát legyen, ezért egyre kevésbé manipulálható ügyeskedéssel, valódi értékek nélkül.

A linképítés szempontjából már nem elég, hogy találj egy csomó jó minőségű, megbízható és népszerű oldalt a saját szakterületeden, melyekre érdemes kihelyezni a linkedet, az is elengedhetetlen, hogy saját oldalad megfelelő, figyelemfelkeltő és –megragadó tartalmat kínáljon, különben semmilyen plusz értéket nem fognak jelenteni. A Kolibri figyelembe veszi, hogy a linkre való rákattintás után a felhasználók átlagosan mennyi időt töltenek az oldaladon, esetleg rögtön továbbkattintanak-e, hányan osztják meg az adott tartalmat a közösségi oldalakon, stb.

A linképítés eddig ismert változatának mostanra valóban annyi. Az alapmódszerek ugyan változatlanok maradtak, de mostantól neked is többet kell tenned a sikerért és valóban kiváló minőségű tartalmakkal és egy modern, minden igényt kielégítő weboldallal kell fogadnod látogatóidat ahhoz, hogy a linképítésnek valódi értéke legyen.

Leave a Reply