A linképítés 7 főbűne

By 2013-12-02Linképítés

A linképítés a keresőoptimalizálás egy alapvető folyamata, de érdemes vigyázni vele, mert ha valamit elrontasz és szembemész az irányelvekkel, a Google a pokol legmélyebb bugyraiba taszíthatja weboldaladat. A következőkben a linképítés hét főbűnét ismerhetitek meg.

Bujaság

Túlzó vágy a linkek iránt

Elképesztő sebességgel gyarapítod külső linkeid számát? Hacsak nem kezdtél egy óriási marketing kampányba vagy nem lett a honlapod vagy valamelyik cikked valami miatt világraszóló siker, a Google észre fogja venni, hogy nem természetes ütemben nő külső linkeid száma.

Ne feledd, a tömeges linkszerzés nem ér annyit, mintha csak néhány külső linket szereznél, de azok szakterületed legelismertebb helyezkednének el.

Büntetés: A Google először is nem természetes linképítéssel kapcsolatos figyelmeztetés fog küldeni, a legrosszabb esetben pedig hátrébb rangsorolja az oldaladat.

Torkosság

Az anchor text teletömése kulcsszavakkal

Ha a tartalomban előforduló kulcsszavakat anchor textként használod fel, az rengeteget segíthet, hogy az adott kifejezést tekintve előrébb kerülj a rangsorban. Ne ess azonban abba a hibába, hogy teletömöd kulcsszavakkal a szöveget, anchor textként használva azokat, mert az eredmény nagy valószínűséggel egy, az olvasók számára élvezhetetlen és értelmezhetetlen kulcsszóhalmaz lesz.

Büntetés: A Google arra törekszik, hogy a találatok minél relevánsabbak és hasznosabbak legyenek a felhasználók számára, ezért értelmetlen, csak a keresőoptimalizálás kedvéért írt szövegek esetén komoly visszasorolásokra számíthatsz.

Fösvénység

Minél több külső link felhalmozása hatalomszerzési célból

A Google szemében halálos bűnnek számít, ha válogatás nélkül elkezdesz linkeket vásárolni. Főleg akkor bünteti nagyon és fedezi fel könnyen az efféle módszereket, ha olyan rengeteg olyan oldalon megtalálhatók a linkeid, melyek egyáltalán nem is kapcsolódnak a te üzletágadhoz, az általad kínált termékekhez. A fizetett linkek a Panda és a Pingvin algoritmus bevezetése óta nem is érnek már annyit, mint korábban.

Büntetés: A Google figyelmeztetést fog küldeni linkekkel elkövetett csalásra hivatkozva, majd egy szakember felül fogja vizsgálni az oldaladat és a külső linkjeit. Semmi jóra ne számíts, ha beigazolódik a gyanú, a Google még saját magát is megbüntette szabályellenes linkvásárlás miatt.

A jóra való restség

Ha figyelmeztetést kapsz, ne mutass passzivitást

Ha figyelmeztetés érkezik a Google-tól valamelyik irányelvének megsértése miatt, mindenképpen tenned kell valamit, hogy az érintettek azt lássák, készen állsz megbánni a bűneidet és kijavítani azokat. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy semmit nem reagálsz, sőt, ugyanúgy folytatod tovább a szabályellenes linképítést.

Büntetés: Ilyen esetben a weboldalad egy időzített bomba, mely idővel robbanni fog és szinte teljesen letöröl a találati listákról.

Harag

Az utálat vagy harag motiválta linképítés-bosszú

Dühös vagy, amiért a konkurenciád minden rangsorban előtted van? Talán azon gondolkodsz, hogy negatív SEO-kampányt indítasz weboldaluk ellen, a hét főbűnt alkalmazva.

Büntetés: Minden, amit az internten teszel, nyomot hagy maga után. Ha rajtakapnak, hogy szándékosan próbálsz ártani konkurenciád webes népszerűségének, tőlük és a Google-tól sem számíthatsz semmi jóra.

Irigység

Ne mások hátán akarj felkapaszkodni és linképítésbe kezdeni

Linkelemzést végeztél konkurenciádon és úgy döntöttél, te is ugyanezekkel az oldalakkal akarsz kapcsolatba lépni? Az elemzések során valóban rábukkanhatsz néhány olyan oldalra, melyeken érdemes lenne elhelyezned a linkedet, de magadtól is módot kell találnod a linképítésre.

Büntetés: Ezzel magadat bünteted. Ha mindig valakinek a nyomában jársz, ne számíts rá, hogy előbb-utóbb elé kerülsz.

Kevélység

A saját weboldal túlzott imádata

Tele van belső linkekkel az oldalad? Nincs azzal semmi baj, ha néhány kapcsolódó vagy egybevágó tartalmat összelinkelsz, de ez ne tartozzon az elsődleges linképítési stratégiáid közé! Ezeknek nem érnek annyit, mint egy külső link.

Büntetés: Nem kimondottan rossz dolog, ha sok belső linked van, de különösebb hasznot sem fogsz húzni belőle.

Leave a Reply