A 4 legnagyobb tévhit a linképítéssel kapcsolatban

By 2013-12-02Egyéb kategória

A Google Pingvin algoritmusának a bevezetésekor a külső linkek elbírálása és rangsorolása rengeteget változott és komoly büntetéseket kezdett kiszabni a keresőóriás a linkekkel történő manipulációkért. Bár jelenleg a Kolibri algoritmus van érvényben, ez magában foglalja a Pingvint is, így a linkekkel továbbra sem érdemes „ügyeskedni”. Kevesen tudják valójában, hogy mit szabad és mit nem, ezért igyekszünk eloszlatni a tévhiteket.

1. Linképítés-tévhit: A közösségi oldalakon való linkelés beleszámít a linképítésbe

A legnagyobb közösségi oldalakra kiposztolt linkek mindegyike „nofollow” link, azaz a Google nem veszi figyelembe őket, mint külső linkeket a rangsorolás során. Ez logikus lépés, hiszen ezekkel a rendkívül népszerű közösségi oldalakkal aránytalanul és kontrollálhatatlanul meg lehetne emelni a külső linkek számát, ezzel jogtalan előnyhöz juttatva egyes weboldalakat.

A közösségi oldalak használata persze ettől függetlenül még fontos a keresőoptimalizálás szempontjából, hiszen új követőket, kedvelőket és rengeteg látogatót szerezhetsz rajtuk keresztül, de linképítés terén ne várj csodát a Facebooktól vagy a Twittertől.

2. Linképítés-tévhit: A tartalomfejlesztésnek semmi köze a linképítéshez

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy elég, ha linkjeiket szétszórják a világhálón és azok majd elvégzik helyettük a munkát. Az igazság azonban az, hogy a sikeres linképítéshez ma már a részedről is minőségi munkára van szükség.

A rangsorolás során a Google figyelembe veszi, hogy a külső linkekről érkező látogatók valóban ott maradtak-e az oldaladon vagy rögtön továbbálltak, megosztották-e a tartalmat valamelyik közösségi oldalakon, azaz minden olyan tényezőt beleszámít a rangsorba, melyből következtetni lehet arra, hogy a látogató valóban minőségi, figyelemfelkeltő tartalomra talált-e nálad.

3. Linképítés-tévhit: A linkek már nem annyira fontosak, mint korábban

A linkek ugyanúgy a legfontosabb rangsorolási tényezők közé tartoznak, mint korábban, mindössze annyi a különbség, hogy szigorúbb szabályok vonatkoznak rájuk és kevesebb az olyan link, melyeket valóban értékesnek ítél meg a Google.

Korábban a linképítéssel lehetett a legjobban manipulálni a találati listán elért helyezést, ezért nem csoda, hogy a Google olyan algoritmust készített, mellyel gátat tud szabni az „ügyeskedésnek”. A linképítéssel továbbra is remek eredményeket érhetsz el, de csak a Google irányelveinek megfelelő taktikákat használj, mert súlyos büntetést is kaphatsz.

4. Linképítés-tévhit: Többé nem szabad fizetni a linkekért

Az igazság az, hogy fizethetsz linkekért továbbra is, csak nem mindegy, hogy hogyan. Ha felkeresel egy linképítéssel foglalkozó céget, mely a pénzedért cserébe meggyőz néhány, a tiéddel egybevágó témájú oldalt, hogy mindenféle juttatás nélkül helyezzék ki a linkedet, abba nem köthetnek bele a keresőoldalak. Abba viszont már igen, ha ezek a linképítést segítő cégek úgy érik el a linked kihelyezését, hogy valamennyit fizetnek cserébe az érintett oldalaknak.

Utóbbi esetben a külső linkek nagyon könnyen fennakadhatnak a nem természetes linkek szűrőjén, amiért komolyan büntethet a Google. Érdemes tehát olyan nagy linképítő cégeket megkeresned, melyekről tudod, hogy sok jó minőségű és népszerű oldallal állnak kapcsolatban, másképp nagy valószínűséggel nem fognak megtérülni a kiadásaid.

Leave a Reply