Mikor érdemes újragondolni a hírlevél-kampányt?

By 2013-12-03Hírlevél

Vállalatodnál hónapok, sőt évek óta beindul a hírlevél-kampány, de nem tudod, milyen mérőszámokat vegyél figyelembe ahhoz, hogy eldöntsd, sikeres-e vagy sem? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok az árulkodó jelek, melyek a hírlevelek gyengeségéről árulkodnak.

Az eredménytelen hírlevél-kampány főbb jelei:

Nincsenek új feliratkozók, sokan leiratkoznak

Ha a feliratkozód listája nem bővül, abból már arra lehet következtetni, hogy valami nincs rendben. Mindegy, hogy mi az e-mail marketinged célja: lead generálás, ügyfélszerzés vagy az ügyfelek szórakoztatása, ha hónapról hónapra nem növekszik a feliratkozóid száma, akkor baj van.

Minél több ember kapja meg a hírleveledet, annál valószínűbb, hogy marketinged eléri a célját. Ha számuk stagnál vagy még rosszabb, folyamatosan csökken, sürgősen változtatnod kell.

A megnyitási arány folyamatosan romlik

Szintén figyelmeztető jel lehet, ha a kiküldött leveleket csak kis arányban nyitják meg a feliratkozóid. Ilyenkor hiába a kemény munka, a hosszas fogalmazás, szerkesztés, hiszen ha nem nyitják meg a leveledet, semmi esélyed, hogy elérd céljaidat.

Természetesen oka van annak, ha valaki nem nézi meg vagy automatikusan kitörli hírleveledet, például: a feladó neve alapján nem tud hova tenni, nem kelti fel az érdeklődését a tárgy, esetleg a korábbi hírlevelek nem kötötték le a figyelmét, ezért nem foglalkozik az újakkal.

Ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes befejezni a hírlevelek küldözgetését és teljesen átformálni a stratégiádat. Ha nem szeretnéd teljesen megszünteti a jelenlegi hírlevél szolgáltatást, kísérletezgethetsz egyedibb tárggyal, csábítóbb tartalommal, stb., hogy megfigyeld, tapasztalható-e valamilyen mértékű javulás.

Az átkattintási arány átlag alatti

Az Epsilon legújabb felmérése szerint az olvasók átlagosan 4,3%-a kattint a hírlevélben található linkre. Ha a te átkattintási arányod ez alatt van, akkor valószínűleg valamit rosszul csinálsz. Ha ezt tapasztalod, felejtsd el jelenlegi hírleveleidet és próbálj meg célzottabb, tartalmasabb leveleket írni, melyek jobban felkelthetik a figyelmet és nagyobb valószínűséggel fognak a benne lévő linkre kattintani az olvasók.

Egyre több hírleveled akad fent a spamszűrőn

Frusztráló lehet azt látni, hogy egyre több leveled el sem jut a feliratkozókhoz, mert korábban spamként jelölték meg azt. Ennek azonban bizonyára oka van. Ha a címjegyzéked főként régi ügyfeleket tartalmaz, akik hónapok vagy évek óta nem vásároltak tőled, akkor megéri kiüríteni azt és megvárni, amíg új feliratkozók érkeznek.

Ha azonban a lista viszonylag új, az annak a jele lehet, hogy a feliratkozók kíváncsiak lennének ugyan rád, de az eddigi hírlevelekben nem azt kapták, amire szükségük lett volna. Ha ezt tapasztalod, érdemes végiggondolnod, hogy milyen tartalmakat küldtél ki eddig és megpróbálni változtatni rajta.

Leave a Reply