Hogyan írj olyan hírlevelet, amit el is olvasnak?

By 2013-12-03Hírlevél

A jól megírt és megszerkesztett hírlevél nagyszerű eszköz lehet az ügyfelek megtartására, meggyőzősére, lead generálásra és a célközönség megszólítására, de ha a címzettek meg sem nyitják azt vagy nem kattintanak a benne található link(ek)re, akkor semmi értelme az egésznek. Mitől jó egy hírlevél?

Bár a hírlevél az egyik leggyakoribb e-mailfajta, nem könnyű jó hírlevelet írni, hiszen egyszerre több célt is szolgál és többnyire vállalatod több részéről szól egyszerre. Előfordulhatnak benne esemény emlékeztetők, kérdőívek, tájékoztató anyagok, kedvezményes ajánlatok stb.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy vissza kéne riadnod a hírlevélírástól, egyszerűen csak vedd figyelembe a következő néhány szempontot, amikor a legközelebb egy hírlevél megírásán gondolkodsz:

Szükség van egyáltalán hírlevélre?

A hírlevél nagyon hasznos online marketingeszköz tud lenni, de vannak olyan ágazatok, melyek profiljába nem illik bele a hírlevél. Végezz egy kis kutatást a szakterületeden, nézd meg, hogy a hasonló területen mozgó cégeknek van-e hírlevelük, esetleg iratkozz fel néhányra és nézd meg, mi van bennük. Innen akár értékes ötleteket is nyerhetsz.

Ha az általad képviselt ipari ágazathoz nem illik a hírlevél vagy a potenciális érdeklődők nem tartoznak a „hírlevél olvasgatók” közé, akkor nem érdemes hírlevél fogalmazására és szerkesztésére pazarolni az időt.

Találd ki, milyen hírlevelet akarsz küldeni

A hírlevelek többségével az a baj, hogy meglehetősen kaotikusak és nem fókuszálnak kellőképpen egy adott témára. Minden e-mailnek, még a hírleveleknek is kell, hogy legyen egy központi témájuk, mely köré az egész épül.

Mindig van egy adott fő téma, egy nagyobb átalakítás a cégen belül, egy komoly szezonális akció, egy új termék bevezetése, stb. Igyekezz ezek köré felépíteni hírleveledet, hogy az olvasók végig tudják, hogy mit szeretnél közölni és mi a célod a levéllel.

90% tájékoztatás, 10% reklám

Ha valaki feliratkozik a hírleveledre, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy folyamatosan a termékeidről és szolgáltatásaidról akar olvasni. Ha feliratkoztak, akkor bizonyára kedvelnek és bíznak az általad kínált minőségben, de biztosan nem arra vágynak, hogy naponta háromszor „Vásárolj! Vásárolj! Vásárolj!” tartalmú levelekkel bombázd őket.

Persze fontos, hogy szó essen az aktuális akciókról és a leginkább ajánlott termékekről, de érdemes a tájékoztatásra helyezni a hangsúlyt. Ha például cipőkkel foglalkozol, akkor összeállíthatsz egy anyagot azok gyártásáról, a legújabb trendekről, stb.

Válassz kreatív tárgyat a hírlevélnek

Bár a feliratkozók okkal iratkoznak fel a hírleveledre, ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen meg is nyitják azt. Sok e-mail marketinges tévesen azzal próbálja az állandóságot és a bizalmat fenntartani, hogy mindig ugyanazzal a tárggyal küldi el az üzenetet.

Ez azonban nem a legjobb megoldás, hiszen ugyanaz a tárgy hamar unalmassá válik, ráadásul semmi utalás nincs benne a tartalmára vonatkozóan, így az olvasók nem tudják, hogy olyan található-e benne, ami érdekelheti őket vagy sem, ezért inkább meg sem nyitják. Légy kreatív, minden hírlevelednek adj egyedi címet, melyből következtetni lehet a levél valódi témájára.

Találd ki, hogy milyen cselekvésre szeretnél szólítani

Mivel egy hírlevél általában több részből áll, ezért természetes, hogy több cselekvésre való felszólítás is található bennük, de tudnod kell, hogy mi az első számú célod a hírleveleddel és az arra való felszólítást kell elsősorban kiemelned. Tedd egyértelművé feliratkozóid számára, hogy mit szeretnél elérni és mit kínálsz nekik.

A képeid tartalmazzanak helyettesítő szöveget

A képek feldobhatják a hírlevél kinézetét, de a vírusvédelem miatt sok embernek ki van kapcsolva a képmegjelenítés az e-mailezésnél vagy az is lehet, hogy képmegjelenítésre nem alkalmas mobil eszközről olvassák hírleveledet. Ezért fontos, hogy minden képnek legyen helyettesítő szövege, ez különösen akkor fontos, ha a cselekvésre való felszólításokat képek formájában helyezed el a levélben.

Tedd egyszerűvé a leiratkozást

Ez egy kissé visszásnak tűnhet, hiszen az a célod, hogy megtartsd és elkötelezd céged iránt az ügyfeleidet. Előfordulhat azonban, hogy valaki nem kér a hírleveleidből, de elképzelhető, hogy a későbbiekben még vásárolna tőled. Ezt azonban biztosan nem fogja megtenni, ha láthatatlan helyre teszed a leiratkozó gombot és folyamatosan kéretlen levelekkel bombázod. Ezzel többet ártasz, mint használsz a brandednek.

Leave a Reply