3 stratégia a sikeres Google AdWords kampányhoz

By 2013-12-11AdWords
keresőoptimalizálási eszközök

Amikor egy honlap optimalizálásáról, láthatóbbá tételéről van szó, a legtöbb esetben felmerül az a tanács, hogy inkább organikus keresések útján igyekezzük bevonzani a látogatókat, mintsem fizetett hirdetésekkel. Az igazság azonban az, hogy az AdWordshöz hasonló kattintás alapú hirdetések remekül kiegészítik és tovább erősítik az egyéb optimalizációs technikákat.

A fizetett hirdetések az organikus keresésekhez képest eltérő módon szólítják meg az internetezőket, ráadásul remek tippeket adhatnak a kulcsszavak hasznosságával kapcsolatban. Ha weboldalad még új és nem vagy biztos benne, hogy pontosan mely kulcsszavak hozhatják a legtöbb olyan látogatót, akik nagy valószínűséggel a komoly érdeklődők közé tartoznak, akkor a kattintás alapú hirdetések eredményei, statisztikái rengeteg információt nyújthatnak és segíthetnek a honlap további optimalizálásában.

Az sem mindegy persze, hogy magát az AdWords kampányt miként indítod be és kezeled, hiszen nem megfelelő stratégiával kampányod egyáltalán nem lesz hatékony. Íme néhány technika, melyekkel sokat tehetsz AdWords kampányod sikerességéért:

A megfelelő kulcsszavakkal csökkentheted a költségeket és növelheted a látogatottságot.

Figyelj rá, hogy az az oldal, melyre a hirdetésed mutat, azokra a kulcsszavakra és keresési kifejezésekre legyen optimalizálva, melyek megjelennek hirdetésed címében és szövegében. Persze azt se feledd, hogy az oldalnak valóban releváns, az adott kifejezésre keresők számára hasznos tartalommal kell előállnia. Ilyen esetben a Google úgy fogja látni, hogy hirdetésed minőségi tartalomra mutat, így megemelkedik a Quality Score-od és alacsonyabb kattintásonkénti áron helyezheted ki hirdetéseidet. A hirdetések remekül használhatóak lead (üzletszerzési lehetőség) generálására, hiszen csak azok látják őket, akik az adott kulcsszavakra kattintanak.

Merj eltérni az alapbeállításoktól, mivel a Google által javasolt beállítások nem biztos, hogy a legideálisabbak a céged számára.

A Google a kényelmed érdekében sok beállítást alapértelmezetten hagy, így például, hogy mely földrajzi régiókban váljon láthatóvá a hirdetésed, a hirdetésrotáció és az ajánlattétel beállításait is. Ezek azonban nem mindig hozzák az ideális eredményeket.

Ha például a a hirdetésrotáció alapértelmezetten úgy van beállítva, hogy azok a hirdetéseid jelenjenek meg a legtöbbször, melyekre a leggyakrabban kattintanak, az még nem feltétlenül jelent sikert. Könnyen lehet, hogy ilyenkor egy olyan hirdetés kerül előtérbe, melyre százan rákattintanak ugyan, de ebből mindössze ketten válnak potenciális vásárlóva, míg egy olyan háttérbe szorul, melyre csak öten kattintanak ugyan, de 100%-os a konverziós aránya.

Ugyanígy az automatikus ajánlattétel esetén is elképzelhető, hogy szép eredményeket produkál a hirdetési kampányod, de ugyanezt akár kézi beállításokkal is elérhetnéd, jóval kisebb összegekért. Érdemes tehát kicsit elbíbelődni a beállításokkal vagy profi csapatra bízni azokat.

Végezz teszteket, hogy maximalizálhasd hirdetéseid erejét

Ahogy már írtuk, az AdWords kampányok remek lehetőséget nyújtanak a tesztelésre. Másodperceken belül több kampányt is létrehozhatsz és megfigyelheted, hogy mely kulcsszavakkal, kifejezésekkel érheted el a legnagyobb sikert, a lehető legolcsóbban. Ugyanakkor az olyan tényezők is sokat számíthatnak, hogy mikor jelentetsz meg egy-egy hirdetést. Szánj egy kis időt a tesztelésre, hogy később az összegyűjtött információkat egyesítve elsöprő sikerű kampányaid lehessenek.

Leave a Reply