Egy év börtön a királyt sértő tweetekért

By 2013-05-16Social Media, Twitter

Bahreinben hat embert egy éves börtönbüntetésre ítéletek, mert a Twitteren közzétett üzeneteik sértőek voltak a királyra, Hamad bin Isa al-Khalifára nézve.

A 2011-ben kitört felkelés óta a bahreiniek előszeretettel osztják meg az interneten keresztül, ha a hatalom valamilyen jogsértést követ el ellenük. A közel-keleti országban hivatalosan ugyan szólásszabadság van, de a vezetők már korábban is jelezték, hogy nem tűrik, ha valaki a királyt sértegeti.

Szavaikat most tett követte és egy évre börtönbe zárattak hat embert, akik állítólag sértő megjegyzéseket tettek az uralkodóra. A bíróság indoklása szerint az elítéltek visszaéltek szólásszabadsághoz való jogukkal és aláásták a bahreini társadalom értékeit és a király felé mutatott tradícióit a Twitteren keresztül.

Nem ez az első eset, hogy valaki a tweetjei miatt kerül bajba, három olyan személyről is tudni, akit az elmúlt időszakban lecsukattak virtuális elégedetlenkedése miatt. Van, aki tavaly nyár óta börtönben ül. Mindeddig az a blogger járt a legrosszabbul, akit két év bujkálás után találtak meg és internetes vétségei miatt tizenöt évre elítélték.

Forrás: cNet.com/Kitekintő