Csak a gazdájára hallgat az új Xbox One

By 2013-05-22informatika

A Microsoft bemutatta legújabb játékkonzolját, az Xbox One-t, mely több érdekes újítást is tartalmaz. A készülék funkciói között hangvezérléssel villámgyorsan lehet válogatni, de csak akkor hajtja végre a kapott parancsot, ha az a tulajdonosától érkezik.

“Cégünk egy olyan konzolt hozott létre, melyben minden benne van, ami az otthoni szórakoztatáshoz kell” – mondta a Microsoft szórakoztatóipari részlegének vezetője, Don Mattrick.

Az Xbox One valóban sok mindenre képes, lehet vele játszani, tévézni, zenét hallgatni, filmeket nézni, internetezni és egyéb alkalmazásokat, például Skype-ot használni. Hang- és beszédfelismerő rendszere is van, mellyel egyetlen gombnyomás nélkül váltogathatunk a különböző funkciók között vagy éppen egyszerre használhatjuk őket.

A bemutatón a készülék villámgyorsan értelmezte és hajtotta végre a feladatokat. Az “Xbox on” (Xbox, be) parancsra bekapcsolt, az “Xbox TV”-re (Xbox, tévé) pedig behozta a legutóbb nézett csatornát, emellett a tévéműsor is megtekinthető rajta keresztül és bármelyik alkalmazás elindítható a megfelelő paranccsal. Azt egyelőre nem tudni, hogy az itthon forgalomba hozott példányok magyarul is megértik-e majd a parancsszavakat vagy a felhasználók kénytelenek lesznek angolul kimondani azokat.

Az új konzol valójában egy erős PC, mely nyolcmagos processzorral, 8 GB memóriával és 500 GB-os merevlemezzel rendelkezik. A korábbi DVD helyett Blu-ray-meghajtó található benne és a leggyorsabb USB és wifiszabványokat is támogatja.

Az Xbox One egy valódi három az egyben operációs rendszerrel bír, melynek egyik, Windowshoz hasonló része az online feladatokért, egy másik a játékok futtatásáért, a harmadik pedig a Kinect szenzor által érzékelt  mozdulatok és beszéd felismeréséért felelős. A Kinect kamera szintén megújult, immár nagylátószögűvé vált és a full-HD felbontásra képes.

A Microsoft a pontos piaci megjelenés idejét egyelőre nem tűzte ki, csak annyit lehet tudni, hogy még az idén világszerte a polcokra kerül a konzol.

Forrás: cNet.com