keresőoptimalizálás

A legköltségesebb AdWords kampány bakik

By | AdWords | No Comments

Az egyik leggyorsabb módja, hogy felélénkítsd weboldalad forgalmát az, ha kattintás alapú hirdetéseket hozol létre. A Google AdWords kampányok rengeteget segíthetnek üzleted fellendítésében, ugyanakkor van néhány gyakori hiba, melyek elkerülésével komoly pénzeket spórolhatnál meg.

Read More
keresőoptimalizálás

Hogyan segít a keresőoptimalizálásban az AdWords?

By | AdWords | No Comments

A kattintás alapú hirdetések világában a Google AdWords magasan veri az összes többi hasonló szolgáltatást. Az AdWords eszközeit a kampányindítás mellett azonban keresőoptimalizálására (SEO) is eredményesen lehet használni. A következőkben erre hozunk néhány példát.

Kulcsszóelemzés

Az AdWords egyik leghasznosabb eleme a keresőoptimalizálás szempontjából a kulcsszótervező eszköz. A SEO kampányok során elengedhetetlen, hogy a megfelelő, leginkább célravezető kulcsszavakat válaszd ki. Akkor is érdemes igénybe venned a kulcsszótervező eszközt, ha komoly szakértőnek tartod magad szakterületeden belül, hiszen így is találhatsz olyan kulcsszavakat vagy keresési kifejezéseket, melyekről nem is gondoltad volna, hogy sokan keresnek rájuk.

Az AdWords kulcsszótervezőjének használata rendkívül egyszerű, megadhatod oldalad címét vagy éppen azt, hogy mely területeken mozogsz és ez alapján rengeteg kulcsszóötletet kaphatsz, azt is látva, hogy hányan keresnek rá az adott kulcsszóra Magyarországon és világszerte, valamint, hogy mekkora a verseny az adott kulcsszó esetén, azaz, hogy előreláthatóan mennyire lesz nehéz dolgod, ha arra szeretnéd optimalizálni oldaladat. Emellett az általad kigondolt konkrét kulcsszavakat és kifejezéseket is megadhatod, hogy megtudd, mennyire lenne érdemes azokkal dolgozni.

Érdemes néhány olyan kulcsszót kiválasztani, melyek esetében nem túl nagy a verseny, mégis sokan keresnek rájuk, hiszen így hamarabb előrébb léphetsz a keresőoldalakon, mintha egy olyan kulcsszóval próbálkoznál, melyre rengeteg más oldalt is próbálnak optimalizálni.

A kulcsszavak finomítása

Hiába választasz ki egy hangzatos kulcsszót és dolgozol kőkeményen egy évig, mire végre az első helyre kerülsz vele a Google-ban, még ez sem garancia a sikerre. Lehet, hogy sokan rá fognak kattintani oldaladra, de nagy lesz a lepattanási arány, mivel a látogatók pillanatok alatt felmérik, hogy honlapod nem pontosan azt kínálja, amire nekik szükségük van.

Ha például a „számítógép” szóra optimalizálod az oldaladat, akkor nem lesz könnyű dolgod az előre kerüléssel és emellett ez egy meglehetősen általános kulcsszó, melyből nem derül ki, hogy oldaladon számítógépeket lehet vásárolni, egy számítógép javító üzletet mutat be, esetleg a számítógépekkel kapcsolatos információk találhatóak meg rajta. Érdemes tovább finomítanod a kulcsszavaidat, mivel így jóval könnyebben előre kerülhetsz a keresőmotorokban és akik megtalálják oldaladat, majd rá is kattintanak, nagyobb valószínűséggel találják majd érdekesnek a tartalmat, így nem kattintanak tovább. Ebben is óriási segítséget nyújt az AdWords kulcsszótervezője.

keresőoptimalizálás

A leggyakoribb tévhitek az AdWords kampányokkal kapcsolatban

By | AdWords | No Comments

AdWords kampány indításán gondolkodsz? Szeretnéd tudni, hogyan érdemes belevágni egy sikere kampányba? Akkor érdemes először is eloszlatni azokat a tévhiteket, melyek a legtöbb AdWords-kezdő fejében ott motoszkálnak. Lássuk, melyek ezek!

 1. AdWords kampány tévhit: Minél több kulcsszót használsz, annál jobb

Több internetmarketinggel foglalkozó cég is azzal kérkedik, hogy velük akár több száz vagy akár több ezer kulcsszavas AdWords kampányt is indíthatsz, ez azonban egyáltalán nem egy jó dolog. Ha ennyi kulcsszó van, azoknak a nagy része valószínűleg teljesen fölösleges, hiszen nem olyanok számára fog megjelenni, akiket valóban érdekelhetnek termékeid, így csak fölösleges pénzkidobás az egész.

Hosszas felmérések során kiderült, hogy a legsikeresebb AdWords kampányokban általában öt vagy annál kevesebb kulcsszóval dolgoznak a marketingesek. Nem az a lényeg tehát, hogy minél több kulcsszavad legyen, hanem, hogy elemzéseken, teszteken keresztül megtaláld a legjobb néhányat és csak ezekkel foglalkozz. Így sokkal költséghatékonyabb kampányod lehet.

 1. AdWords kampány tévhit: Csak a kattintások számítanak

Akik még csak most ismerkednek az AdWordsszel, gyakran beleesnek abba a tévhitbe, hogy úgy gondolják, csak a kattintások száma fontos egy AdWords kampány során. A kattintás azonban önmagában még nem jelent semmit.

Hiába kattintanak akár napi ezren is a hirdetésedre, ha utána rögtön elhagyják az oldalt és eszükben sincs tőled vásárolni. Ilyen esetben csak fizetsz a kattintásokért, de semmi hasznod sincs belőle. A lényeg tehát nem a kattintások száma, sokkal inkább a konverziós arány, azaz, hogy a hirdetésre kattintók hány százalékából válik potenciális vásárló.

 1. AdWords kampány tévhit: A kampány az organikus kereséseket is befolyásolja

Az egyik leggyakoribb tévhit az AdWords újoncok körében, hogy a kampány elindítása kedvező hatással lesz oldaluk helyezésére az organikus keresési listán. A Google azonban önmagában még nem fog előrébb rangsorolni, csak azért, mert használod az egyik fizetős szolgáltatását, ahogy hátrébb sem fog sorolni, ha befejezed a kampányt. Az AdWords és az organikus keresés két teljesen különböző dolog.

Online marketing

Hogyan csökkentsd AdWords kampányod költségeit?

By | AdWords | No Comments

A Google AdWords kampány az egyik legjobb kattintás alapú hirdetési lehetőség, de könnyedén elszórhatod a pénzedet, ha nem figyelsz oda a részletekre. A következőkben adunk néhány tippet, melyekkel AdWords kampányod nemcsak olcsóbb, de egyben eredményesebb is lehet.

Az AdWords kampány beindításakor sokan beleesnek abba a hibába, hogy hirdetésüket a lehető legtöbb emberhez megpróbálják eljuttatni. A kattintás alapú fizetési rendszerű hirdetések esetén azonban az óriási célcsoport gyakran a relevancia rovására megy.

Ha nincs egy kimondott, viszonylag szűk célcsoportod, akkor lehet, hogy rengeteg ember számára láthatóvá válnak hirdetéseid és sokan rájuk is kattintanak, viszont közülük kevés lesz az olyan „értékes” látogató, aki számára valóban releváns lehet ajánlatod, így tulajdonképpen értéktelen kattintásokra szórsz el egy rakás pénzt.

Íme néhány tipp, hogyan tedd költséghatékonyabbá Adwords kampányodat:

A kizáró kulcsszavak beállítása

A kizáró kulcsszavak beállítása remek lehetőséget nyújt arra, hogy kiszűrd az irreleváns kattintásokat AdWords kampányodból. A kizáró kulcsszó egy olyan kulcsszó vagy kifejezés, mely alapján nem szeretnéd, hogy megjelenjen a hirdetésed. Ezek többnyire valamilyen módon közel állnak azokhoz a kulcsszavakhoz, kifejezésekhez, melyekre optimalizálni szeretnéd az oldaladat és hirdetéseidet.

Ha például egy díszhalakkal foglalkozó üzletet vezetsz, ahol halakat, akváriumokat és haltápot lehet venni, akkor valószínűleg nem szeretnéd, ha hirdetésed olyanok számára jelenjen meg, akik például halas receptekre vagy halételeket kínáló éttermekre kerestek rá.

Ha rászánod az időt és összeszedsz jó pár kizáró kulcsszót, azzal rengeteg fölösleges költségtől kímélheted meg magadat. Ezen eszköz hasznossága ellenére az AdWords kampányok során a felhasználók 25%-a egyetlen kizáró kulcsszót sem ad meg.

Az általános egyezés beállítása

Az általános egyezés eszköz abban segít, hogy automatikusan megtalálja azokat a kulcsszavakat, kulcsszó-változatokat, melyeket te ugyan nem adtál meg, mint a hirdetés kulcsszavai, de a Google szerint mégis kapcsolódhatnak hozzá. Ez egyes esetekben valóban hasznos lehet, de sokszor irreleváns kattintásokat eredményez, ugyanúgy, ahogy arról fentebb már volt szó.

A korábban említett kizáró kulcsszavak megadása megoldást jelenthet a problémára, de magát az általános egyezés eszközt is beállíthatod a kedved szerint. Ha azt szeretnéd, hogy egy-egy hirdetés csak akkor jelenjen meg, ha pontosan tartalmazza az adott kulcsszót, akkor azt a kulcsszót úgy add meg, hogy tegyél elé egy „+” jelet. Ha keresési kifejezésről van szó és fontosnak tartod, hogy a félreértések elkerülése végett csak pontos keresésre jelenjen meg a hirdetésed, akkor a kifejezés minden szava elé tegyél „+” jelet. Pl.: „+egzotikus +hal +akvárium”, így nem kell tartanod attól, hogy olyanok fogják látni a hirdetésedet, akik egzotikus halételekre kíváncsiak.

Kontextus szerinti célzás

Tovább finomíthatod AdWords kampányodat, ha beállítod a kontextus szerinti célzást. Ezzel beállíthatod, hogy céged mekkora területen működik, a potenciális vevőid a nap mely részében lehetek a legaktívabbak és mobil vagy asztali eszközről keresnek-e nagyobb valószínűséggel. Mindezek testreszabásával sokkal valószínűbbé válik, hogy csak olyanok láthatják hirdetésedet, akik jó eséllyel vásárolni szeretnének.

Mobil optimalizáció

Egyre többen interneteznek mobil eszközökről, ezért elengedhetetlen, hogy legyenek olyan hirdetéseid, melyek kimondottan ezekre vannak optimalizálva. Fontos, hogy a hirdetés olyan oldalra vigyen, mely kellően optimalizálva van a hordozható eszközök kijelzőire. Az okostelefonok elterjedése miatt érdemes hívásbővítményt (click-to-call) adni a mobilos hirdetésekhez, melyek segítségével a felhasználók egy kattintással felhívhatják cégedet.

Intelligens ajánlattételi stratégia

Szintén pénzt spórolhatsz meg és eredményesebbé teheted AdWords kampányodat, ha tudatossá teszed ajánlattételi stratégiádat. Nézd meg, melyek a legjobban teljesítő hirdetéseid, melyeknek a legnagyobb a konverziós aránya. Ezekre érdemes többet költeni, hogy még több profitot hozzanak, a gyengén muzsikálókba azonban fölösleges továbbra is pumpálni a pénzt, hiszen úgysem térül meg. A lusta felhasználók számára a Google létrehozta az automatikus ajánlattételt, de ha ezt választod, ne számíts komoly megtérülésre.

keresőoptimalizálási eszközök

3 stratégia a sikeres Google AdWords kampányhoz

By | AdWords | No Comments

Amikor egy honlap optimalizálásáról, láthatóbbá tételéről van szó, a legtöbb esetben felmerül az a tanács, hogy inkább organikus keresések útján igyekezzük bevonzani a látogatókat, mintsem fizetett hirdetésekkel. Az igazság azonban az, hogy az AdWordshöz hasonló kattintás alapú hirdetések remekül kiegészítik és tovább erősítik az egyéb optimalizációs technikákat.

A fizetett hirdetések az organikus keresésekhez képest eltérő módon szólítják meg az internetezőket, ráadásul remek tippeket adhatnak a kulcsszavak hasznosságával kapcsolatban. Ha weboldalad még új és nem vagy biztos benne, hogy pontosan mely kulcsszavak hozhatják a legtöbb olyan látogatót, akik nagy valószínűséggel a komoly érdeklődők közé tartoznak, akkor a kattintás alapú hirdetések eredményei, statisztikái rengeteg információt nyújthatnak és segíthetnek a honlap további optimalizálásában.

Az sem mindegy persze, hogy magát az AdWords kampányt miként indítod be és kezeled, hiszen nem megfelelő stratégiával kampányod egyáltalán nem lesz hatékony. Íme néhány technika, melyekkel sokat tehetsz AdWords kampányod sikerességéért:

A megfelelő kulcsszavakkal csökkentheted a költségeket és növelheted a látogatottságot.

Figyelj rá, hogy az az oldal, melyre a hirdetésed mutat, azokra a kulcsszavakra és keresési kifejezésekre legyen optimalizálva, melyek megjelennek hirdetésed címében és szövegében. Persze azt se feledd, hogy az oldalnak valóban releváns, az adott kifejezésre keresők számára hasznos tartalommal kell előállnia. Ilyen esetben a Google úgy fogja látni, hogy hirdetésed minőségi tartalomra mutat, így megemelkedik a Quality Score-od és alacsonyabb kattintásonkénti áron helyezheted ki hirdetéseidet. A hirdetések remekül használhatóak lead (üzletszerzési lehetőség) generálására, hiszen csak azok látják őket, akik az adott kulcsszavakra kattintanak.

Merj eltérni az alapbeállításoktól, mivel a Google által javasolt beállítások nem biztos, hogy a legideálisabbak a céged számára.

A Google a kényelmed érdekében sok beállítást alapértelmezetten hagy, így például, hogy mely földrajzi régiókban váljon láthatóvá a hirdetésed, a hirdetésrotáció és az ajánlattétel beállításait is. Ezek azonban nem mindig hozzák az ideális eredményeket.

Ha például a a hirdetésrotáció alapértelmezetten úgy van beállítva, hogy azok a hirdetéseid jelenjenek meg a legtöbbször, melyekre a leggyakrabban kattintanak, az még nem feltétlenül jelent sikert. Könnyen lehet, hogy ilyenkor egy olyan hirdetés kerül előtérbe, melyre százan rákattintanak ugyan, de ebből mindössze ketten válnak potenciális vásárlóva, míg egy olyan háttérbe szorul, melyre csak öten kattintanak ugyan, de 100%-os a konverziós aránya.

Ugyanígy az automatikus ajánlattétel esetén is elképzelhető, hogy szép eredményeket produkál a hirdetési kampányod, de ugyanezt akár kézi beállításokkal is elérhetnéd, jóval kisebb összegekért. Érdemes tehát kicsit elbíbelődni a beállításokkal vagy profi csapatra bízni azokat.

Végezz teszteket, hogy maximalizálhasd hirdetéseid erejét

Ahogy már írtuk, az AdWords kampányok remek lehetőséget nyújtanak a tesztelésre. Másodperceken belül több kampányt is létrehozhatsz és megfigyelheted, hogy mely kulcsszavakkal, kifejezésekkel érheted el a legnagyobb sikert, a lehető legolcsóbban. Ugyanakkor az olyan tényezők is sokat számíthatnak, hogy mikor jelentetsz meg egy-egy hirdetést. Szánj egy kis időt a tesztelésre, hogy később az összegyűjtött információkat egyesítve elsöprő sikerű kampányaid lehessenek.

keresőoptimalizálás

Célzott hirdetés a potenciális vásárlóknak – Mi is az az AdWords kampány?

By | AdWords | No Comments

A Google AdWords szolgáltatása segítségével olyan hirdetési kampányt hozhatsz létre, mely során hirdetéseid csupán azok számára válnak láthatóvá, akiket valóban érdekelhetnek az általad kínált termékek és szolgáltatások.

Az AdWords kampány olyan kulcsszavakra, keresési kifejezésekre épül, melyeket az általad kínált terméket vagy szolgáltatást kereső felhasználók a legnagyobb valószínűséggel keresnek. Hirdetéseid a keresőoldalakon vagy a Google partneroldalain jelennek meg.

Nagy előnye, hogy nem megjelenésért kell fizetned, hanem azért, ha valaki ténylegesen rá is kattint az AdWords hirdetésedre, ezzel ellátogatva az oldaladra. Az AdWords kampány beállítása során rengeteg beállítást, finomhangolást végezhetsz, te szabhatod meg, hogy mekkora összeget szeretnél a hirdetésekre költeni és azt is, hogy mennyit vagy hajlandó költeni egy-egy kattintásra.

Az AdWords kampány rengeteget hozhat, de érteni kell hozzá!

Az AdWords kampány remek eszköz a lead generálásra (potenciális vásárlók bevonzására) és új ügyfelek szerzésére. Ez lehet az egyik leginkább költséghatékony marketingeszköz, ha értesz hozzá és folyamatosan naprakész vagy a Google változásaival kapcsolatban.

Ha nem mozogsz nap mint nap ebben a világban, könnyen összezavarodhatsz és vagyonokat költhetsz el anélkül, hogy bármi hasznod is származna belőle. Éppen ezért csakúgy, mint a honlapkészítést, az AdWords kampányt is érdemes profikra bíznod és biztos lehetsz benne, hogy minden befektetett filléred érted dolgozik.

Az AdWords kampány eredményei folyamatosan figyelemmel követhetőek és a kampány folyamatosan finomítható, ha nem hozza a várt eredményt.

Az AdWords kampány előnyei

 • az online forgalom növekedése
 • „minőségi” látogatók, akik valóban érdeklődnek termékeid iránt
 • megtérülő hirdetési költség
 • előnyszerzés a konkurenciával szemben

Olvasd blogunkat és szerezz értékes információkat az AdWords kampány működésével kapcsolatban!

A következőkben több cikken keresztül foglalkozunk majd az AdWords kampány működésével, előnyeivel, hogy jobb rálátásod nyíljon arra, miért van szüksége egy sikeres weboldalnak az AdWordsre.

honlapkészítés,keresőoptimalizálás,tartalomfejlesztés

Néhány gyors tipp a jobb hírlevél-tartalomhoz

By | Hírlevél | No Comments

Nem könnyű jó hírlevelet írni, sokszor még a profi marketingeseknek is komoly fejtörést okoz, hogy olyan témát találjanak, mely a célközönségnek tetszeni fog és azt a megfelelő formába öntsék. A következőkben adunk néhány tippet, melyekkel talán kissé könnyebbé válik ez a feladat.

Az unalmas, száraz marketinganyagokkal és cégbemutatókkal teletömött hírlevelek ideje lejárt, ha egy olvasó ilyet talál a bejövő levelei között, azonnal bezárja vagy meg sem nyitja. Fontos, hogy a hírlevél tartalma szórakoztató és egyben tájékoztató, informatív legyen, máskülönben esélyed sincs a sikerre.

Várjunk csak, nem a közösségi oldalak a legjobbak az ilyen tartalmak terjesztésére?

Ennek a cikknek nem az a célja, hogy összemérje a közösségi oldalak és a hírlevél erejét, de fontos tisztáznunk, hogy a rengeteg tévhittel ellentétben az e-mailnek továbbra is sok előnye van.

 • Az e-mail nem fog kihalni. A Facebook és az egyéb közösségi oldalak elterjedése után sokan úgy gondolták, hogy az e-mail rövidesen eltűnik, de továbbra is az online kommunikáció egyik első számú eszköze. Emellett a közösségi oldalak működéséhez is szükség van e-mailre.
 • Az e-mail hagyja, hogy a saját szabályaid szerint játssz. A közösségi oldalakon rengeteg figyelemelterelő elem van, míg a hírlevélben kialakíthatod a saját környezetedet, te irányíthatod a kommunikációt és biztossá teheted, hogy az olvasó csak rád figyel.

Szóval, hogyan írjunk jó hírlevelet?

Minden cég és üzletág más és más, de van néhány alapelv, melyek alkalmazása minden hírlevél kampányt megkönnyíthet.

 • A megszerkesztésnek nem kell sokáig tartania. Egy hírlevél összeállításának ideális esetben perceket kell igénybe vennie, nem órákat. Csak az idődet pazarolod, ha az egész délutánodat arra áldozod, hogy megírd a tökéletes hírlevelet, ráadásul minél többet szenvedsz vele, valószínűleg csak annál rosszabb lesz. Válassz egy olyan témát, mely célközönségedet érdekelheti és amiben jártas vagy és engedd szabadjára a gondolataid. Ne feledd, az átlagos internetező figyelme hamar elkalandozik, ezért nem érdemes regényt írnod, elég, ha mondanivalód rövid, velős és a levél tartalmaz további, az oldaladra mutató linkeket, ahol további információkat találhatnak a témával kapcsolatban.
 • Nem kell mindent neked megírnod. Rengeteg olyan forrás van, melynek az anyagai szabadon felhasználhatóak, illetve a kellő engedélyekkel máshonnan is átvehetsz bekezdéseket vagy akár teljes anyagokat. Figyelj azonban arra, hogy ezek mellett elegendő egyedi, saját tartalmad is legyen.
 • Ne pazarolj túl sok időt a formázásra. Gyakori probléma a hírlevelekkel, hogy az olvasók képernyőjén nem úgy jelenik meg a hírlevél, mint ahogyan kellene. Éppen ezért felesleges látványos sablonokat, képeket és egyedi szövegformázásokat használni, mert könnyen lehet, hogy egy olvashatatlan katyvasszá csúszik össze a címzettek számítógépén. Válassz egyszerűbb template-eket, melyek megjelenítésével valószínűleg a legegyszerűbb levelezőprogramoknak sem lesz gondjuk.

Taktikák, melyeknek nincs helyük egy sikeres e-mail marketing kampányban

By | Hírlevél | No Comments

Az online marketing során hatalmas időpazarlás lehet olyan hírleveleket megírogatni, melyeket aztán a legtöbben el sem olvasnak vagy olyanoknak küldözgetni azokat, akiket valójában nem is érdekel. A következő pontok végiggondolásával eredményesebbé teheted e-mail marketingedet.

Hibák, melyektől érdemes megszabadulni a sikeres hírlevél kampány érdekében

 1. Hírlevél küldése inaktív feliratkozóknak – Nem az számít, hogy hány ember van az e-mail listádon, sokkal inkább az, hogy közülük hányan nyitják meg rendszeresen a hírlevelet, amit küldesz nekik. Azok a régebbi feliratkozók, akik soha nem nyitják meg a leveleidet, könnyen lehet, hogy a spamek közé teszik őket, ami árthat a kampányodnak. Érdemes eltávolítanod a listádról azokat, akik 90 napja nem nyitották meg egyetlen hírleveledet sem.
 2. Gyenge tárgy – A legtöbbször a tárgy alapján döntik el az emberek, hogy kíváncsiak-e a hírlevél tartalmára vagy sem, ezért fontos, hogy minél jobb, frappánsabb és kifejezőbb tárgyat találj ki. Ne legyen minden hírleveled tárgya ugyanaz és legyen benne valamilyen utalás a levél tartalmára. Megéri időt szánni egy jó tárgy kitalálására.
 3. Ne használj bonyolult és összetett HTML formátumokat – Lehet, hogy a hírlevél remekül néz ki a hírlevél szerkesztő programodban, de korántsem biztos, hogy az olvasó levelezőprogramjában ugyanilyen jól fog kinézni. A széteső designelemek, az elcsúszott szövegek az összetorlódó tartalom könnyen elveheti ügyfeleid kedvét a vásárlástól. Válassz valami egyszerű sablont, mely biztosan a megfelelő formában jelenik meg mindenhol.
 4. Olyan ajánlatok küldésre, melyekre senki nem kíváncsi – Gondolod, hogy az emberek azért iratkoznak fel a hírleveledre, mert azt szeretnék látni, hogy folyamatosan termékeidet fényezed és megpróbálod rábeszélni őket a vásárlásra? Nem! Sokkal valószínűbb, hogy információt keresnek valamilyen probléma megoldásához, segíts nekik, vezesd rá őket, hogy terméked miként oldhatja meg gondjaidat, küldj hasznos, tájékoztató anyagokat, de ne bombázd őket folyamatosan marketinganyagokkal és termékkatalógusokkal.

A leggyakoribb tévhitek a hírlevelekkel kapcsolatban

By | Hírlevél | No Comments

Ma már szinte minden olyan cég rendelkezik hírlevél kampánnyal, mely képviselteti magát az interneten. A hírlevél egy nagyon hasznos eszköz tud lenni a lead generálásra és az üzlet fellendítésére, de rengetegen bedőlnek a tévhiteknek. Lássuk, mi a humbug és mi az igazság a hírlevelekkel kapcsolatban!

A legjobb szerdára vagy csütörtökre időzíteni a hírlevelet

Korábbi cikkünkben bemutattunk egy esetet, ahol a szerda kora este volt a tökéletes időzítés. Valóban akadnak olyan ágazatok, ahol ez az időpont sikeres lehet, de általánosságban a szombat és a vasárnap a legmegfelelőbb időpont a hírlevél elküldésére, mivel ilyenkor több idejük van az embereknek olvasgatni.

Csak akkor küldj hírlevelet, ha épp valamilyen akció van

A hírlevél egyik célja valóban az, hogy tájékoztassa a feliratkozókat az aktuális ajánlatokról, új termékekről, stb. Fontos azonban, hogy rendszeresen, legalább havonta egyszer küldj hírlevelet és abban ne csak az ajánlataiddal traktáld az olvasókat, hanem érdekes, tájékoztató jellegű tartalmakat is kínálj nekik.

A „Feladó” mezőben mindig a cég neve szerepeljen

Néhány esetben valóban nem baj, ha a vállalat neve jelenik meg feladóként, de vannak olyan üzleti ágazatok, ahol a személyességgel komolyabb eredményeket érhetsz el. Ha nem vagy biztos, hogy a te céged profiljához melyik illene, akár mindkettőt feltüntetheted egyszerre.

A hírlevél címe tökéletes tárgynak

Ha minden hírlevelednek az a címe, hogy „Heti hírek”, az még önmagában nem baj, de ne ez legyen a levél tárgya. Egy idő után annyira megszokottá és unalmassá válik, hogy senki nem fogja megnyitni, ráadásul ebből ki sem derül, hogy milyen fontos információ lapul a levélben, ami miatt érdemes rákattintani. Figyelj azonban arra is, hogy ne használj olyan hangzatos kifejezéseket, mint például „Ön nyert!”, „Csak önnek!”, stb., mivel az ilyenek könnyen a spamek közt végezhetik.

Hírlevél – Növeld meg átkattintási arányodat akár 718%-kal!

By | Hírlevél | No Comments

Sok e-mail marketinges beleesik abba a hibába, hogy hetente háromszor az össze feliratkozójának kiküld egy hírlevelet, majd elégedetten hátradől. Ez azonban nem e-mail marketing. A feliratkozók csoportosításával és célzott hírlevelek küldésével sokkal többre mehetsz.

Ha egy nagy céget vezetsz, több különböző részleggel, különböző termékekkel és szolgáltatásoddal, akkor könnyen lehet, hogy nem minden hírlevél feliratkozód ugyanarra kíváncsi. Ilyenkor megéri egy egyszerű trükkel érdeklődésük szerint csoportokba gyűjteni őket és minden csoport számára külön hírlevelet szerkeszteni.

A trófeákat, plaketteket és egyéb elismerő jutalomtárgyakat gyártó Baudville erre jött rá és a tervük nagyszerűen működött: 718%-kal megnőtt azok száma, akik hírlevelükről átkattintottak weboldalukra.

Tudj meg többet a feliratkozóidról

A legtöbben, akik internetes vásárlásra készülnek, nem ugranak bele az első ajánlatba, előbb szeretnek tájékozódni, ezért gyakran feliratkoznak az érdekesnek talált cégek hírlevél szolgáltatására.

Ha azonban ugyanolyan levelekkel bombázod őket, mint a többiek, amiben csak a termékekről és vásárlásra való biztatásról van szó, akkor tulajdonképpen csak a szerencsén múlik, hogy téged választanak-e.

Kövesd a Baudville példáját és jelentősen megnövelheted annak az esélyét, hogy a címzettek közül néhányan valóban vásárolni fognak tőled.

Célzott hírlevelek

Ahelyett, hogy a hírlevél feliratkozás egyetlen gombból állna, tedd lehetővé a látogatóidnak, hogy kitöltsenek egy rövid űrlapot azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely termékcsalád vagy szolgáltatás érdekli őket. Az így kialakult csoportoknak célzott leveleket küldhetsz és biztos lehetsz benne, hogy azt kapják, amit szeretnének.

Fontos persze, hogy a weboldaladon legyenek olyan oktató, tájékoztató jellegű érdekes tartalmak, melyek érdekelhetik az adott témára feliratkozókat és ami miatt szívesen átkattintanak a hírlevélről az oldaladra.

A célzott hírlevél kampány eredményei számokban

Miután belefogott egyedi hírlevél kampányába, a Baudville komoly fellendülést tapasztalt. Az eddigi 9,86% helyett a címzettek 26%-a nyitotta meg hírleveleiket, ami 164%-os növekedést jelent. Az igazi növekedés azonban az átkattintási arányban volt megfigyelhető. Míg korábban mindössze 0.88% klikkelt a levélben található linkre annak elolvasása után, a célzott hírlevelek esetében ez az arány 7,2%-ra emelkedett, azaz 718%-os növekedés volt tapasztalható.

A Te cégednél milyen hírlevél kampány folyik? Mit gondolsz erről a módszerről?

A hírlevél feliratkozás lélektana egy marketingszakértő szemével

By | Hírlevél | No Comments

Vajon miért iratkoznak fel ügyfeleid a hírlevél szolgáltatásra? Vajon a termékeiddel kapcsolatos marketinganyagok érdeklik őket vagy valami más? David Meerman Scott marketingguru tudja a választ.

„Nem hinném, hogy a száraz és közhelyes marketinganyagok azok, amikre az emberek valóban vágynak, amikor megnyomják a feliratkozás gombot” – kezdte Scott. Véleménye szerint az elsőszámú ösztönző erő a hírlevélre való feliratkozásnál az informatív, tájékoztató jellegű tartalom utáni vágy.

Mit akarnak az emberek?

Ha a feliratkozók nem a termékbrosúrák miatt kíváncsiak az e-mailjeidre, akkor vajon mi kell nekik? „Az emberek valójában szeretnék meghallgatni a mondanivalódat” – mondja Scott. „Amire valóban szükségük van a hírleveleken keresztül, azok érdemes és értékes információk, melyek segítik őket a döntésben.” A jelenlegi vagy leendő ügyfelek tehát elsősorban azért iratkoznak fel a hírleveledre, mert olyan információkat akarnak gyűjteni, melyek jobb döntőseket hozhatnak, amikor vásárlásra kerül a sor, melyek tájékoztatják, tanítják és szórakoztatják őket.

Mire kell odafigyelned?

Amire minden hírlevél szolgáltatást indító vállalatnak figyelnie kell, az az, hogy folyamatosan értékes tartalmakat töltsön fel oldalára és erről a levélben is tájékoztassa a feliratkozókat. Ha például tájékoztató, oktató jellegű vagy szórakoztató videókat készítesz, akkor mindig küldj ki egy hírlevelet a feliratkozóknak, ha megjelenik egy új rész. A hírlevélben mindig legyen szó arról, hogy milyen tartalmakat érdemes felkeresni az oldaladon és ezekhez legyenek linkek is, ne a reklámanyagok legyenek többségben.

„A fő cél tehát, hogy hírleveledet a valóban értékes és érdekes tartalmak köré építsd. A feliratkozók bizalmát és figyelmét sokkal könnyebben elnyerheted, ha érdekes cikkekkel, elemzésekkel, őket érdeklő adatokkal és érdekes videókkal látod el őket” – összegzett Scott.

Kiváló hírlevél-tárgyak a való életből

By | Hírlevél | No Comments

Bizonyára veled is előfordult már, hogy feliratkoztál egy cég hírlevelére, de szinte soha nem nyitottad meg a tőlük érkező e-maileket, mert a tárgy folyton ugyan az volt, esetleg közhelyeket puffogtatott és egyszerűen nem keltette fel az érdeklődésedet.

Mi az, ami felkelti az érdeklődést, mivel tudsz jó első benyomást tenni, milyen tárgyat érdemes adni hírlevelednek? Ahelyett, hogy általánosságban beszélnénk és tanácsokat adnánk, melyen vagy működnek vagy nem, inkább bemutatunk néhány olyan példát a való életből, melyeknek nagy sikere volt.

Barack Obama: „Hey”

Mint az online marketing sok elemére, a hírlevél tárgyára is igaz, hogy az egyszerűséggel gyakran jobb eredményt lehet elérni, mint egy hosszas, cirkalmas mondattal. Itt persze az egyszerűséghez sokat hozzátesz az is, hogy a küldő rendkívül közismert.

Az amerikaiak azonban politikai nézeteiktől függetlenül hatalmas arányban nyitották meg és olvasták el a levelet. Gondolj csak bele: bizonyára mindenki érdeklődését felkeltette, hogy mit akarhat tőlük Obama, ráadásul egy ilyen levéllel, melynek három betűből áll a tárgya, ahelyett, hogy valami hangzatok kampányígéretet tartalmazna.

Ennek a nagyszerű stratégiának egyértelműen az volt a célja, hogy a hírlevél égető kíváncsiságot ébresszen a címzettekben és mindenképpen megnyissák az üzenetet.

Zillow: „Mit engedhet meg magának?”

Bizonyára a te szemed is megakadna egy ilyen tárgyú hírlevélen, mely egy ingatlanközvetítő irodától érkezik. Ez egyben izgalmas és bátorító, hiszen azt feltételezed belőle, hogy több olyan ingatlan is van a cég kínálatában, mely megfizethető a számodra, még akkor is érdekes és érdemes lehet összemérni bevételeidet az ingatlanpiac kínálatával, ha épp nem akarsz házat venni. Te rákattintanál? Mi biztosan.

Ez a hírlevél-tárgy az érzelmekre igyekszik hatni és nagyon jól csinálja. Nem kell pszichológusnak lenned ahhoz, hogy rájöjj, az ilyen levelekre rengetegen fognak ráklikkelni.

Eater Boston: „Hol érdemes sörözni most?”

Sok ember szereti a sört, de nem ez teszi a bostoni étterem- és bárkritikus site hírlevelét zseniálissá, hanem az, hogy az elküldését egy szerdai napra, 18:45-re időzítette az internetes lap.

Gondold végig: túl vagy egy hosszú napon, ráadásul még nincs vége, még csak a hét közepénél jársz, de jól esne lazítani. Nem is érkezhetne jobbkor egy olyan hírlevél, mely remek ötleteket ad, hogy hazafelé hol állj meg egy jó korsó sörért.

Ha hírlevelet készülsz küldeni, mindig alaposan gondold végig az időzítést. Gondold végig, hogy vállalatod milyen területen mozog és a termékeid, szolgáltatásaid iránt érdeklődőket mely napszakban lehet a legérdemesebb megszólítani.

JetBlue: „Épp értékes pontokat szalaszt el”

A mai kompetitív és rohanó világban egyre több ember tart attól, hogy bizonyos dolgokról lemarad, lehetőségeket szalaszt el. A jelenségnek már neve is van: FOMO („fear of missing out” – valami elszalasztásától való félelem) és az éles szemű vállalatok hatékonyan kihasználják ezt kampányaikban.

A JetBlue légitársaság a hírlevele tárgyában nyíltan utalt arra, hogy a címzettek lemaradnak valamiről, ha nem kattintanak azonnal az oldalukra. Lehet, hogy nem minden ember tervezett repülőutat, így nem vett részt a JetBlue pontgyűjtő akciójában, mely olcsóbbá tette az utazást, de mivel senki nem szeret lemaradni semmiről, sokan nyitották meg a levelet.

Gondold végig a hírlevél elküldése előtt, hogy van-e valami éppen aktuális akciód vagy remek ajánlatod. Ha van, akkor érdemes felhívnod rá az emberek figyelmét, hogy lemaradnak róla, ha nem olvassák el a leveledet.

Buffer: „A Buffert maghackelték, elmondjuk mi a helyzet”

Az online marketinggel foglalkozó Buffert valóban hackertámadás érte, ami minden site üzemeltetőjének egyik legrosszabb rémálma. Ettől függetlenül az említett startup remekül kezelte a kellemetlen helyzetet.

Ezt a tárgyat az teszi igazán nagyszerűvé, hogy lelkiismeretes és egyenes. Hasonló krízishelyzetben az a legjobb, ha nem használsz szójátékokat, nem veszed komolytalanra a figurát. Az emberek ilyenkor azt szeretnék látni, hogy komolyan veszed a problémát, ugyanakkor nem omlassz össze és tudod, mi a teendő.

Mikor érdemes újragondolni a hírlevél-kampányt?

By | Hírlevél | No Comments

Vállalatodnál hónapok, sőt évek óta beindul a hírlevél-kampány, de nem tudod, milyen mérőszámokat vegyél figyelembe ahhoz, hogy eldöntsd, sikeres-e vagy sem? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok az árulkodó jelek, melyek a hírlevelek gyengeségéről árulkodnak.

Az eredménytelen hírlevél-kampány főbb jelei:

Nincsenek új feliratkozók, sokan leiratkoznak

Ha a feliratkozód listája nem bővül, abból már arra lehet következtetni, hogy valami nincs rendben. Mindegy, hogy mi az e-mail marketinged célja: lead generálás, ügyfélszerzés vagy az ügyfelek szórakoztatása, ha hónapról hónapra nem növekszik a feliratkozóid száma, akkor baj van.

Minél több ember kapja meg a hírleveledet, annál valószínűbb, hogy marketinged eléri a célját. Ha számuk stagnál vagy még rosszabb, folyamatosan csökken, sürgősen változtatnod kell.

A megnyitási arány folyamatosan romlik

Szintén figyelmeztető jel lehet, ha a kiküldött leveleket csak kis arányban nyitják meg a feliratkozóid. Ilyenkor hiába a kemény munka, a hosszas fogalmazás, szerkesztés, hiszen ha nem nyitják meg a leveledet, semmi esélyed, hogy elérd céljaidat.

Természetesen oka van annak, ha valaki nem nézi meg vagy automatikusan kitörli hírleveledet, például: a feladó neve alapján nem tud hova tenni, nem kelti fel az érdeklődését a tárgy, esetleg a korábbi hírlevelek nem kötötték le a figyelmét, ezért nem foglalkozik az újakkal.

Ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes befejezni a hírlevelek küldözgetését és teljesen átformálni a stratégiádat. Ha nem szeretnéd teljesen megszünteti a jelenlegi hírlevél szolgáltatást, kísérletezgethetsz egyedibb tárggyal, csábítóbb tartalommal, stb., hogy megfigyeld, tapasztalható-e valamilyen mértékű javulás.

Az átkattintási arány átlag alatti

Az Epsilon legújabb felmérése szerint az olvasók átlagosan 4,3%-a kattint a hírlevélben található linkre. Ha a te átkattintási arányod ez alatt van, akkor valószínűleg valamit rosszul csinálsz. Ha ezt tapasztalod, felejtsd el jelenlegi hírleveleidet és próbálj meg célzottabb, tartalmasabb leveleket írni, melyek jobban felkelthetik a figyelmet és nagyobb valószínűséggel fognak a benne lévő linkre kattintani az olvasók.

Egyre több hírleveled akad fent a spamszűrőn

Frusztráló lehet azt látni, hogy egyre több leveled el sem jut a feliratkozókhoz, mert korábban spamként jelölték meg azt. Ennek azonban bizonyára oka van. Ha a címjegyzéked főként régi ügyfeleket tartalmaz, akik hónapok vagy évek óta nem vásároltak tőled, akkor megéri kiüríteni azt és megvárni, amíg új feliratkozók érkeznek.

Ha azonban a lista viszonylag új, az annak a jele lehet, hogy a feliratkozók kíváncsiak lennének ugyan rád, de az eddigi hírlevelekben nem azt kapták, amire szükségük lett volna. Ha ezt tapasztalod, érdemes végiggondolnod, hogy milyen tartalmakat küldtél ki eddig és megpróbálni változtatni rajta.

Hogyan írj olyan hírlevelet, amit el is olvasnak?

By | Hírlevél | No Comments

A jól megírt és megszerkesztett hírlevél nagyszerű eszköz lehet az ügyfelek megtartására, meggyőzősére, lead generálásra és a célközönség megszólítására, de ha a címzettek meg sem nyitják azt vagy nem kattintanak a benne található link(ek)re, akkor semmi értelme az egésznek. Mitől jó egy hírlevél?

Bár a hírlevél az egyik leggyakoribb e-mailfajta, nem könnyű jó hírlevelet írni, hiszen egyszerre több célt is szolgál és többnyire vállalatod több részéről szól egyszerre. Előfordulhatnak benne esemény emlékeztetők, kérdőívek, tájékoztató anyagok, kedvezményes ajánlatok stb.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy vissza kéne riadnod a hírlevélírástól, egyszerűen csak vedd figyelembe a következő néhány szempontot, amikor a legközelebb egy hírlevél megírásán gondolkodsz:

Szükség van egyáltalán hírlevélre?

A hírlevél nagyon hasznos online marketingeszköz tud lenni, de vannak olyan ágazatok, melyek profiljába nem illik bele a hírlevél. Végezz egy kis kutatást a szakterületeden, nézd meg, hogy a hasonló területen mozgó cégeknek van-e hírlevelük, esetleg iratkozz fel néhányra és nézd meg, mi van bennük. Innen akár értékes ötleteket is nyerhetsz.

Ha az általad képviselt ipari ágazathoz nem illik a hírlevél vagy a potenciális érdeklődők nem tartoznak a „hírlevél olvasgatók” közé, akkor nem érdemes hírlevél fogalmazására és szerkesztésére pazarolni az időt.

Találd ki, milyen hírlevelet akarsz küldeni

A hírlevelek többségével az a baj, hogy meglehetősen kaotikusak és nem fókuszálnak kellőképpen egy adott témára. Minden e-mailnek, még a hírleveleknek is kell, hogy legyen egy központi témájuk, mely köré az egész épül.

Mindig van egy adott fő téma, egy nagyobb átalakítás a cégen belül, egy komoly szezonális akció, egy új termék bevezetése, stb. Igyekezz ezek köré felépíteni hírleveledet, hogy az olvasók végig tudják, hogy mit szeretnél közölni és mi a célod a levéllel.

90% tájékoztatás, 10% reklám

Ha valaki feliratkozik a hírleveledre, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy folyamatosan a termékeidről és szolgáltatásaidról akar olvasni. Ha feliratkoztak, akkor bizonyára kedvelnek és bíznak az általad kínált minőségben, de biztosan nem arra vágynak, hogy naponta háromszor „Vásárolj! Vásárolj! Vásárolj!” tartalmú levelekkel bombázd őket.

Persze fontos, hogy szó essen az aktuális akciókról és a leginkább ajánlott termékekről, de érdemes a tájékoztatásra helyezni a hangsúlyt. Ha például cipőkkel foglalkozol, akkor összeállíthatsz egy anyagot azok gyártásáról, a legújabb trendekről, stb.

Válassz kreatív tárgyat a hírlevélnek

Bár a feliratkozók okkal iratkoznak fel a hírleveledre, ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen meg is nyitják azt. Sok e-mail marketinges tévesen azzal próbálja az állandóságot és a bizalmat fenntartani, hogy mindig ugyanazzal a tárggyal küldi el az üzenetet.

Ez azonban nem a legjobb megoldás, hiszen ugyanaz a tárgy hamar unalmassá válik, ráadásul semmi utalás nincs benne a tartalmára vonatkozóan, így az olvasók nem tudják, hogy olyan található-e benne, ami érdekelheti őket vagy sem, ezért inkább meg sem nyitják. Légy kreatív, minden hírlevelednek adj egyedi címet, melyből következtetni lehet a levél valódi témájára.

Találd ki, hogy milyen cselekvésre szeretnél szólítani

Mivel egy hírlevél általában több részből áll, ezért természetes, hogy több cselekvésre való felszólítás is található bennük, de tudnod kell, hogy mi az első számú célod a hírleveleddel és az arra való felszólítást kell elsősorban kiemelned. Tedd egyértelművé feliratkozóid számára, hogy mit szeretnél elérni és mit kínálsz nekik.

A képeid tartalmazzanak helyettesítő szöveget

A képek feldobhatják a hírlevél kinézetét, de a vírusvédelem miatt sok embernek ki van kapcsolva a képmegjelenítés az e-mailezésnél vagy az is lehet, hogy képmegjelenítésre nem alkalmas mobil eszközről olvassák hírleveledet. Ezért fontos, hogy minden képnek legyen helyettesítő szövege, ez különösen akkor fontos, ha a cselekvésre való felszólításokat képek formájában helyezed el a levélben.

Tedd egyszerűvé a leiratkozást

Ez egy kissé visszásnak tűnhet, hiszen az a célod, hogy megtartsd és elkötelezd céged iránt az ügyfeleidet. Előfordulhat azonban, hogy valaki nem kér a hírleveleidből, de elképzelhető, hogy a későbbiekben még vásárolna tőled. Ezt azonban biztosan nem fogja megtenni, ha láthatatlan helyre teszed a leiratkozó gombot és folyamatosan kéretlen levelekkel bombázod. Ezzel többet ártasz, mint használsz a brandednek.

Miért fontos és hasznos eszköz a hírlevél?

By | Hírlevél | No Comments

A hírlevélnek az ügyfelek tájékoztatásában és a vásárlásról való meggyőzésében is nagy szerepe van. Jakob Nielsen internetguru szerint a hírlevél a legjobb online eszköz az ügyfelekkel való kapcsolat fenntartására.

Ha szeretnél jó kapcsolatot kialakítani és fenntartani leendő vagy jelenlegi ügyfeleiddel, ha folyamatosan tájékoztatni szeretnéd őket új termékeidről, akcióidról és egyéb, az őket érintő változásokról, akkor a hírlevél a legmegfelelőbb megoldás erre.

Összegyűjtöttük azt a néhány legfőbb okot, amiért érdemes hírlevelet küldened ügyfeleidnek:

Branded építése és szem előtt tartása

Mit teszel, miután eladtad a termékedet? Ne arra várj, hogy majd az ügyfelek keresnek továbbiakban, ha esetleg valami probléma merül fel. Hírlevél formájában folyamatosan tájékoztasd őket, adj nekik tippeket az adott termék használatával kapcsolatban, tájékoztasd őket a kapcsolódó további termékeidről, stb., így ha további vásárlásokat terveznek, valószínűbb, hogy a te branded fog beugrani nekik elsőként és legközelebb is tőled fognak rendelni.

Személyes, célzott kommunikáció

A hírlevelet könnyű személyessé tenni, hiszen könnyedén beállíthatod, hogy a megszólítás minden címzett számára névre szóló legyen. Ha egy nagyvállalatot vezetsz, mely az ország egész területén érdekelt, egyes hírlevél szerkesztő programok segítségével akár megyék vagy egyéb területi egységek szerint is csoportosíthatod a címzetteket és ezeknek megfelelően küldhetsz nekik üzenetet. Erre a nyomtatott sajtóban nem igen lenne lehetőséged.

Gyorsabb és több emberhez jut el

Bármikor, amikor megjelenik egy új terméked, nincs más dolgod, mint megszerkeszteni a hírlevelet és egyetlen gombnyomással elküldeni azt az ügyfeleidnek. A hagyományos brosúrák, tájékoztató anyagok kinyomtatása időt vesz igényre, ráadásul a kiküldésük is komplikáltabb, mint a hírlevélé.

Költséghatékony

Nem is érdemes elkezdeni összehasonlítgatni a grafikusok felbérelésének és a nyomtatásnak az összegét az e-mailküldéssel, ahogyan a két módszer költséghatékonyságát sem. A hírlevél mindkét szempont szerint magasan veri a hagyományos módszereket.

Környezetbarát

A szórólapok nagy része a kukában végzi, így tulajdonképpen teljesen fölösleges kivágni elkészítésükért a fákat. A hírlevél ezzel szemben teljes mértékben online, sem az előállítása, sem az elküldése nincs semmiféle káros hatással a környezetre. Nem kell hozzá papír, se tinta, se szállítás.

Hogyan ébressz bizalmat landing page-eiden?

By | Landing page | No Comments

Amikor valaki ellátogat az egyik landing page-edre, elengedhetetlen, hogy elnyerd a bizalmát, hiszen bizonyára ő is találkozott már olyan ajánlattal, mely nem fedte a valóságot. A következőkben arról lesz szó, hogy miként győzheted le a látogatók bizalmatlanságát egyszerű eszközökkel.

1. Helyezz el vásárlói véleményeket a landing page-eden

Ha a landing page-en megjelentetsz néhány rövid, elégedett hangvételű vásárlói véleményt, azzal sokat tehetsz azért, hogy meggyőzd a bizonytalankodókat a vásárlásról. Különösen érdemes ezeket a véleményeket a kitöltendő űrlap vagy egy kép alatt elhelyezni.

Ügyelj rá, hogy a vélemények valóban az adott termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódjanak, ne csak általánosságban a cégedhez, hiszen így az érdeklődők látni fogják, hogy valakinek már bevált az a bizonyos termék, aminek a megvételén ők is gondolkodnak.

2. Használj bizalmat ébresztő szimbólumokat

Minden landing page-eden helyezd el vállalatod logóját és egyéb olyan szimbólumokat, logókat a szakterületedről, melyek hitelesebbé teszik az általad állítottakat. Ha ezeket kihagyod, az emberek többsége csupán üres szavaknak és ígérgetésnek fogja venni a leírtakat.

3. Tüntesdd fel adatvédelmi irányelveidet

Sok látogató nem szívesen tölt ki űrlapokat egy weboldalon vagy egy landing page-en, ha nem biztos benne, hogy megadott adatai nem kerülnek rossza kezekbe. Nem minden esetben elég, ha az e-mail mező alá odabiggyeszted, hogy „E-mailcíme nem fog nyilvánosan megjelenni az oldaon.”

Érdemes egy-két bekezdést apró betűkkel bemásolni az oldalra adatvédelmi irányelveidből, melyből világosan kiderül, hogy milyen célt szolgál az adatok megadása és kik láthatják, valamint kik nem láthatják azokat.

A landing page-szövegek 3 titka

By | Landing page | No Comments

Több cikkünkben is írtunk már arról, hogy hogyan kell kinéznie, mit kell tartalmaznia egy landing page-nek ahhoz, hogy sikeres legyen. Most nézzük, mi az a három dolog, amire a leginkább érdemes odafigyelni, amikor szöveget írsz a landing page-re.

1. A headline olyan, mint egy csajozós szöveg. Ne légy arrogáns és nagyképű!

Amikor valaki rákattint a landing page-edre, valószínűleg a többinél jóval nagyobb betűmérettel, esetleg eltérő színnel írt headline-on fog először megakadni a tekintete. Olyan ez, mint amikor vonzó nővel próbálsz meg kommunikációt kezdeményezni: nagyon fontos a megfelelő kezdés. Ne legyél az a srác, akit a beképzelt szövegei miatt mindig elhajtanak. „Ezt az ajánlatot nem hagyhatod ki!” Az ilyen és ehhez hasonló mondatok headline-ként alkalmazása ellenérzéseket válthat ki az emberekből és lehet, hogy tovább sem olvasnak. Igyekezz olyan headline-t írni, mely kevésbé hivalkodó, felkelti a figyelmet, mivel így sokkal nagyobb esélyed van rá, hogy nem hagyják el a landing page-et néhány másodperc után.

2. Légy őszinte és nyílt azzal kapcsolatban, amit kínálsz!

Ha az olvasó számára nem derül ki pontosan, hogy mi az, amit szeretnél eladni, akkor egy idő után feladják az olvasást és továbbállnak. Landing page-szövegedből mindig derüljön ki a számukra, hogy miért vannak az adott oldalon, milyen módon profitálhatnak abból, ha elolvassák a szöveget és, hogy miért kelljen, hogy érdekelje őket a tartalom. Ez egyszerűnek hangzik, de ha véletlenszerűen átfutsz néhány landing page-et, azt fogod tapasztalni, hogy csak nagyon kevés felel meg ezeknek a kritériumoknak.

Ha olyan mondatokat helyezel el a szövegben, melyek letöltésre, jelentkezésre, vásárlásra vagy a fő weboldal meglátogatására szólítanak fel, kerüld a parancsoló, sürgető hangnemet, inkább az „Ingyenes letöltés!” vagy a „Tekintse meg ajánlatunkat!” mondatokat válaszd.

3. Pontosan fogalmazz az előnyökkel kapcsolatban

Minél pontosabban megfogalmazod, hogy miért érdemes a te termékedet vagy szolgáltatásodat választania olvasóidnak, annál jobb. Ha az előnyöket felsorolással listába gyűjtöd vagy egyéb módon kiemeled, akkor biztos lehetsz benne, hogy megakad rajtuk az olvasó szeme. Még jobb, ha számadatokkal is ki tudod fejezni terméked, szolgáltatásod előnyeit, mivel ezek kevésbé tűnnek üres ígéreteknek, mint a puszta szavak.

Mit tud egy hatékony landing page?

By | Landing page | No Comments

Egy landing page remek befektetés, ha online marketingről van szó, hiszen olyan látogatókat irányít a fő honlapodra, akik jó eséllyel komolyan érdeklődnek az általad kínált termék vagy szolgáltatás iránt. Ahhoz azonban, hogy egy landing page sikeres legyen, sok kritériumnak meg kell felelnie, lássuk, mit tud egy igazán jó landing page!

Mitől jó egy landing page?

Átmegy a pillanat-teszten – Erről már volt szó korábban. A látogatók többsége mindössze három másodperc alatt eldönti, hogy érdemesnek találja-e landing page-edet az elolvasásra, a rajta található űrlapot a kitöltésre. A jó landing page olyan tartalmat kínál, mely első ránézésre is átlátható.

Egyszerű – Ha valaki rákattintott a landing page-edre, akkor azt valószínűleg valamelyik keresőoldal használata után tette. Ügyelj arra, hogy a tartalom megfeleljen azoknak a kulcsszavaknak, kifejezéseknek, melyekre optimalizálva van a landing page. Fogalmazz érthetően és csak arról a termékről, szolgáltatásról írj, melyről a landing page szól. Ne használj olyan elemeket, melyek könnyedén elvonhatják a figyelmet a lényegről.

Rövid – Mutasd be alaposan a kínált terméket, de ne írj regényt. Gondold végig, hogy mi lehet az a 15-20 kérdés, ami az érdeklődők fejében megfordulhat vásárlás előtt és ezeket próbáld meg megválaszolni.

Hitelességről árulkodik – Ha azt szeretnéd, hogy az olvasók elhiggyék, amit olvasnak és valóban továbbkattintsanak weboldaladra, akkor helyezd el vállalatod logóját vagy más, a hitelességről árulkodó elemet egy jól látható helyen az oldalon. Ez különösen fontos akkor, ha kitöltendő űrlap is van a landing page-en.

Kipróbált – Egy landing page várható sikerességét megjósolhatod úgy, ha családtagjaiddal, barátaiddal átolvastatod azt és megkéred őket, hogy őszintén mondják el, ők hitelesnek, érdekesnek találják-e, megadnák-e az űrlapon kért adatokat stb.

Az öt leggyakoribb ok, amiért a látogatók elkattintanak landing page-edről

By | Landing page | No Comments

Hiába találnak rá landing page-edre sokan a kívánt kulcsszavak alapján, ha el sem olvassák a rajta lévő szöveget vagy eszükben sincs továbbkattintani a fő weboldaladra. Miért hagyják el a legtöbb esetben a landing page-eket az olvasók? Cikkünkből kiderül.

Vannak tehát jól és kevésbé jól teljesítő landing page-ek, de mitől függ, hogy egy landing page leköti-e a látogató figyelmét vagy azonnal bezárja és másikat keres helyette? Íme az öt legfőbb ok a sikertelenségre:

A landing page-ed nem megy át a pillanat-teszten

A pillanat-teszt azt jelenti, hogy milyen benyomás alakul ki első pillanatra a látogatóban. Sokan már három másodperc alatt elkattintanak egy oldalról, ha nem tetszik nekik az összkép. Úgy szerkeszd meg tehát landing page-edet, hogy már három másodperc után világossá váljon bárki számára, hogy mi azt amit kínálsz. Legyen tiszta és érthető a headline, tematikusan tagolt a szöveg és jól kiemelt a cselekvésre való felszólítás.

Túl sok a figyelemelterelő elem a landing page-eden

Az előzőek szerint tehát sok látogató három másodperc alatt eldönti, hogy érdekli-e az adott oldal vagy sem, ezért fontos, hogy semmi olyan tartalom ne legyen a landing page-eden, mely elvonhatná a figyelmüket a lényegről. Távolítsd el a látványos animációkat, a nagy navigációs gombokat, melyek más oldalra vezetnek és a nagy betűtípussal írt, de a lényeg szempontjából kevésbé releváns szövegeket. Használj felsorolást, számozást, kiemelt bekezdéscímeket és hasonló formázási lehetőségeket, melyek átláthatóbbá teszik a szöveget.

Nem szólítasz cselekvésre

Nyilván a látogatóid sem buták és tisztában vannak vele, hogy a landing page-eden található termékleírás értékesítési célokat szolgál, üzeneted mégsem fog célba érni, ha erre nem szólítod fel őket és nem használsz egyértelmű igéket célod kifejezésére.

Túl sok információt kérsz az űrlapon

Azon látogatók többsége, aki a landing page-eden keresztül találja meg valamelyik termékedet, valószínűleg még nem ismeri vállalatodat, legalábbis még nem vásárolt onnan, ezért könnyen elriaszthatod azzal, ha már a landing page-en rengeteg személyes információ megadására akarod rávenni. Landing page-eden legfeljebb egy pár mezős űrlap legyen, a további kérdéseket hagyd meg akkorra, amikor már valóban vásárlásra készül.

Ajánlatod nem egyezik a cselevésre való felszólítással

Figyelj arra, hogy a cselekvésre felszólító mondatokban ne túlozz, ne ígérj valótlant, mert az csalódottságot eredményezhet, amikor a látogató végigolvassa ajánlatodat és kiderül, hogy nem azt kapja, amit néhány sorral feljebb ígértél.

Miért van szüksége vállalatodnak több landing page-re?

By | Landing page | No Comments

Van már landing page-ed? Esetleg több is? Akkor sem árt még néhányat üzembe helyezni, a landing page-ekből ugyanis soha nem elég. Miért is? Ebből a cikkből kiderül.

A landing page-ek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy termékedet vagy szolgáltatásodat alaposan bemutasd rajta keresztül az érdeklődőknek, majd fő weboldaladra csábítsd őket. Minél több landing page-ed van, annál nagyobb forgalmad és annál több komoly érdeklődőd lehet.

Miért érdemes még több landing page-et üzemeltetni?

Az online marketinggel foglalkozó HubSpot felmérései szerint azok a vállalatok nem tapasztalnak jelentős fellendülést a lead generálás (potenciális vásárlók bevonzása) terén, melyek tíznél kevesebb landing page-dzsel rendelkeznek, akiknek azonban 10-15 ilyen oldaluk van, azok átlagosan 55%-os növekedésről számoltak be. A felmérés azt is kimutatta, hogy a siker akkor lesz igazán átütő, ha egy vállalatnak 40 vagy annál több landing page-e van.

Íme két példa, melyek jobban rámutatnak arra, hogy miért is jelent jobb üzletszerzési lehetőségeket a sok landing page:

1. Több landing page, több konverziós lehetőség

Ez meglehetősen egyszerű és logikus: a nagy számok törvénye alapján minél több landing page-ed van, annál több esély van rá, hogy egy látogató ráakad, elolvassa és potenciális vásárlóvá válik. A landing page-ek a keresőoptimalizálás szempontjából is nagyon hasznosak, hiszen ha jól megírt tartalommal rendelkeznek, egyre előrébb kerülnek majd a találati listákon és rajtuk keresztü rengeteg új látogató érkezik majd a fő weboldaladra.

2. A több landing page nagyobb változatosságot enged

Bizonyára hallottad már azt a mondást, hogy „A változatosság az élet sója.” Ez a marketing világára is igaz. Gondolj csak bele a látogatóid helyzetébe: a weboldaladon ugyanolyan kinézetű és ugyanolyan stílusban íródott oldalakon olvasgatják az ajánlataidat, így könnyen lehet, hogy egy idő után kissé szürkének találják őket és elhagyják az oldalt.

Landing page-eiden azonban különböző, az adott termékhez, szolgáltatáshoz illő designt használhatsz és olyan stílusban, hangnemben írhatod meg rájuk a szöveget, mely szerinted a legjobban illik az adott termék vásárlóihoz, felhasználóihoz. Ezzel valószínűleg sokkal jobb esélyeid lesznek a sikeres üzletkötésre.

A leggyakoribb tévhitek a landing page-ekkel kapcsolatban

By | Landing page | No Comments

Egy landing page összeállítása nem tűnik nagy feladatnak, pedig sok szempontot kell figyelembe venni, hogy olyan oldalt készíthess, mely sok látogatót vonz majd és érezhetően javítja az eladási adatokat. Az egyszerűség mellett sok más tévhit is kering a landing page-ekkel kapcsolatban, lássunk néhányat ezek közül!

1. Landing page tévhit: Ne tartalmazzon űrlapokat

Bár valóban nem jó, ha egy landing page tolakodó módon már az első pillanattól kezdve néhány személyes adat megadásáért nyaggatja a látogatót, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet rajta űrlap.

Egy jól elhelyezett, az olvasást nem akadályozó űrlapban semmi rossz nincs. Ezek azonban még ne vásárlói vagy megrendelői űrlapok legyenek, hanem inkább olyanok, melyek kérdésfeltevésre vagy hírlevélre való feliratkozásra adnak lehetőséget.

2. Landing page tévhit: Győzködni kell a látogatót

Többször leírtuk már, hogy a cselekvésre való felszólítás a landing page-ek egyik legfőbb feladata. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy minden egyes bekezdés végére odaírod, hogy „vásároljon most!”. Az ilyen agresszív győzködés könnyen elriaszthatja az érdeklődőt.

A landing page maradjon olvasmányos, informatív és néhány helyen finoman hívd fel a figyelmet arra, amit szeretnél elérni vele. Például: „Ha most rendeli meg termékünket, a vételár 50%-át elengedjük.” vagy „További információkért kérjük, látogasson el honlapunkra!” Ez egy jóval finomabb módja a cselekvésre való felszólításnak és az olvasó nem érzi úgy, hogy bele akarod kényszeríteni valamibe.

3. Landing page tévhit: Ha elkészült a szöveg, már nincs több dolgod

Az összes weboldal folyamatos változtatásokra szorul és ez alól a landing page-ek sem kivételek, hiszen ami ma bejön, az lehet, hogy holnap már nem fog.

Légy rugalmas és nyitott, egy landing page-re érdemes többfajta szöveget is előkészíteni és cserélgetni őket, ha úgy érzed, hogy az előző már nem hozza azt a teljesítményt, mint korábban vagy ami elvárható lenne.

Három könnyen elkerülhető landing page baki

By | Landing page | No Comments

A korábbiakban sok szó esett arról, hogy miként tehetünk jobbá egy landing page-et, mitől fog igazán eredményesen működni, de azt sem árt tudni, hogy mik azok a gyakran elkövetett hibák, melyeket érdemes elkerülni velük kapcsolatban.

1. Landing page baki: Zavaros üzenet

A landing page egyik legfontosabb feladata, hogy cselekvésre szólítson, legyen az akár vásárlás, kapcsolatfelvétel további információszerzés céljából, a fő weboldalra való ellátogatás vagy bármi más. Ha azonban landing page-ed túlzsúfolt, több különböző témájú szöveg van benne, akkor a látogató nem fogja tudni, hogy melyiknek az üzenetére hallgasson vagy, hogy egyáltalán melyiket lenne a legfontosabb elolvasnia.

A landing page szövege csak egyetlen termékről vagy szolgáltatásról szóljon és azt jól átláthatóan mutasd be rajta. Mielőtt megírnád a szöveget, döntsd el, hogy milyen üzenetet szeretnél közvetíteni és milyen cselekvésre szeretnél felszólítani és ezt vedd alapul a landing page elkészítésénél.

2. Landing page baki: Űrlapok túl sok mezővel

Figyelj arra, hogy landing page-eden ne legyenek olyan űrlapok, melyek rengeteg adatot kérnek, mivel ez elriaszthatja a termékeddel vagy cégeddel még csak ismerkedő látogatót. Ha szeretnél, elhelyezhetsz űrlapot a landing page-en, de abban legfeljebb egy e-mailcímet kérj hírlevélfeliratkozás céljából.

Ha a látogatót érdekli az adott termék és vásárolni szeretne, fel fogja keresni a fő honlapodat is, elég ha ott és akkor szembesül a bonyolultabb, több információt kérő űrlapokkal, mivel ilyenkor már valószínűleg nagyobb a bizalma feléd és szívesebben megadja ezeket.

3. Landing page baki: Félrevezető képek

Ha a landing page-eden egy konkrét terméket árulsz, akkor érdemes erről a bizonyos termékről képeket feltölteni rá. Ha olyan képet csatolsz az íráshoz, mely valamilyen elvont fogalmat próbál meg ábrázolni vagy nem igazán kapcsolódik a termékedhez, az nem fogja olyan mértékben növelni a landing page sikerességét, mintha a valódi termékről tennél közzé fotókat.