B2B tartalommarketing 2014: A stratégia a siker kulcsa

By 2013-12-02Egyéb

A tartalommarketinggel foglalkozó Content Marketing Institute idén is komoly felméréseket végzett és arra jutott, hogy túlnyomó többségben azok a B2B vállalatok büszkélkedhetnek sikeres tartalmakkal, melyeknek előre kidolgozott stratégiája van a tartalomfejlesztésre. Emellett más érdekességek is kiderülnek a jövő évre irányuló kutatásokból.

Az persze egyáltalán nem újdonság, hogy valami jobban működik, ha előre megtervezett, átgondolt stratégia szerint végezzük, de eddig nem tudhattuk, hogy pontosan mekkora előnyt jelent mindez. A legújabb felmérésekből, kutatásokból számszerűen megállapítható, hogy a pontos stratégiával rendelkező B2B vállalatok mennyivel kevesebb kihívásnak vannak kitéve a tartalommarketing minden területén, mint azok a társaik, akik mindenféle koncepció nélkül teszik közzé cikkeiket és egyéb tartalmaikat.

A Content Marketing Institute megvizsgálta a tartalommarketing szempontjából a legjobban és legrosszabbul teljesítő B2B cégeket, eredményeik hatékony segédletként szolgálhatnak mindenkinek, aki a jövő évtől komoly tartalomfejlesztési kampányba szeretne kezdeni.

A B2B vállalatok 44%-a rendelkezik előre kidolgozott tartalommarketing stratégiával

Ha időt szánunk arra, hogy kidolgozzunk egy alapos tartalommarketing statisztikát vagy profi csapatra bízzuk mindezt, az rengeteget nyom a latba. Azon vállalatok közül, melyek úgy gondolják, hogy tartalommarketingjük nem kellően hatékony, 84% nem rendelkezik ilyen stratégiával. Akik viszont egy előre eltervezett taktika mentén dolgoznak, 66%-ban vélik eredményesnek tartalommarketingjüket.

Nő a tartalommarketingbe vetett hit

A tartalommarketing népszerűsége folyamatosan nő, tavaly a B2B cégek 91%-a használta ezt a marketingeszközt, idén ez a szám 93%-ra nőtt. Emellett az ezzel kapcsolatos elégedettség is nő, 2012-ben mindössze 36% gondolta hatékonynak tartalommarketingjét, 2013-ra azonban ez a szám 42%-ra emelkedett.

A közösségi oldalak egyre komolyabb szerepet kapnak

Évről évre egyre több B2B vállalat használja a közösségi oldalakat tartalmai megosztására. Idén átlagosan hat különböző ilyen oldal szolgáltatásait vette igénybe rendszeresen egy cég a tavalyi öthöz képest.

A népszerűség ellenére a Content Marketing Institute által megkérdezett cégek továbbra is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy mennyire hatékonyak ezek a platformok. Egyedül a LinkedIn volt az, melyet a többség (62%) hatékonynak gondolt, a Twittert a válaszadók fele, míg a Facebookot mindössze 30% vélte hatékonynak a tartalommarketing szempontjából.

Nagyobb költségvetés és több tartalom várható 2014-ben

A Business-to-Business cégek közül 58% fogja a tervek szerint növelni a tartalommarketingre szánt összeget, tavaly ilyenkor ez a szám 54% volt. Emellett több tartalom is várható, a válaszadók 41%-a biztos benne, hogy 2014-ben az ideinél valamivel több tartalmat fog megjelentetni cége, míg 32% jelentős növekedésre készül. Emellett 20% nem változtat a megjelenő tartalmak mértékén, mindössze 5% az, aki csökkentést tervez ezen a téren, a maradék 2% pedig egyelőre még nem biztos a válaszban.

Leave a Reply