Hogyan csökkentsd AdWords kampányod költségeit?

By 2013-12-11AdWords
Online marketing

A Google AdWords kampány az egyik legjobb kattintás alapú hirdetési lehetőség, de könnyedén elszórhatod a pénzedet, ha nem figyelsz oda a részletekre. A következőkben adunk néhány tippet, melyekkel AdWords kampányod nemcsak olcsóbb, de egyben eredményesebb is lehet.

Az AdWords kampány beindításakor sokan beleesnek abba a hibába, hogy hirdetésüket a lehető legtöbb emberhez megpróbálják eljuttatni. A kattintás alapú fizetési rendszerű hirdetések esetén azonban az óriási célcsoport gyakran a relevancia rovására megy.

Ha nincs egy kimondott, viszonylag szűk célcsoportod, akkor lehet, hogy rengeteg ember számára láthatóvá válnak hirdetéseid és sokan rájuk is kattintanak, viszont közülük kevés lesz az olyan „értékes” látogató, aki számára valóban releváns lehet ajánlatod, így tulajdonképpen értéktelen kattintásokra szórsz el egy rakás pénzt.

Íme néhány tipp, hogyan tedd költséghatékonyabbá Adwords kampányodat:

A kizáró kulcsszavak beállítása

A kizáró kulcsszavak beállítása remek lehetőséget nyújt arra, hogy kiszűrd az irreleváns kattintásokat AdWords kampányodból. A kizáró kulcsszó egy olyan kulcsszó vagy kifejezés, mely alapján nem szeretnéd, hogy megjelenjen a hirdetésed. Ezek többnyire valamilyen módon közel állnak azokhoz a kulcsszavakhoz, kifejezésekhez, melyekre optimalizálni szeretnéd az oldaladat és hirdetéseidet.

Ha például egy díszhalakkal foglalkozó üzletet vezetsz, ahol halakat, akváriumokat és haltápot lehet venni, akkor valószínűleg nem szeretnéd, ha hirdetésed olyanok számára jelenjen meg, akik például halas receptekre vagy halételeket kínáló éttermekre kerestek rá.

Ha rászánod az időt és összeszedsz jó pár kizáró kulcsszót, azzal rengeteg fölösleges költségtől kímélheted meg magadat. Ezen eszköz hasznossága ellenére az AdWords kampányok során a felhasználók 25%-a egyetlen kizáró kulcsszót sem ad meg.

Az általános egyezés beállítása

Az általános egyezés eszköz abban segít, hogy automatikusan megtalálja azokat a kulcsszavakat, kulcsszó-változatokat, melyeket te ugyan nem adtál meg, mint a hirdetés kulcsszavai, de a Google szerint mégis kapcsolódhatnak hozzá. Ez egyes esetekben valóban hasznos lehet, de sokszor irreleváns kattintásokat eredményez, ugyanúgy, ahogy arról fentebb már volt szó.

A korábban említett kizáró kulcsszavak megadása megoldást jelenthet a problémára, de magát az általános egyezés eszközt is beállíthatod a kedved szerint. Ha azt szeretnéd, hogy egy-egy hirdetés csak akkor jelenjen meg, ha pontosan tartalmazza az adott kulcsszót, akkor azt a kulcsszót úgy add meg, hogy tegyél elé egy „+” jelet. Ha keresési kifejezésről van szó és fontosnak tartod, hogy a félreértések elkerülése végett csak pontos keresésre jelenjen meg a hirdetésed, akkor a kifejezés minden szava elé tegyél „+” jelet. Pl.: „+egzotikus +hal +akvárium”, így nem kell tartanod attól, hogy olyanok fogják látni a hirdetésedet, akik egzotikus halételekre kíváncsiak.

Kontextus szerinti célzás

Tovább finomíthatod AdWords kampányodat, ha beállítod a kontextus szerinti célzást. Ezzel beállíthatod, hogy céged mekkora területen működik, a potenciális vevőid a nap mely részében lehetek a legaktívabbak és mobil vagy asztali eszközről keresnek-e nagyobb valószínűséggel. Mindezek testreszabásával sokkal valószínűbbé válik, hogy csak olyanok láthatják hirdetésedet, akik jó eséllyel vásárolni szeretnének.

Mobil optimalizáció

Egyre többen interneteznek mobil eszközökről, ezért elengedhetetlen, hogy legyenek olyan hirdetéseid, melyek kimondottan ezekre vannak optimalizálva. Fontos, hogy a hirdetés olyan oldalra vigyen, mely kellően optimalizálva van a hordozható eszközök kijelzőire. Az okostelefonok elterjedése miatt érdemes hívásbővítményt (click-to-call) adni a mobilos hirdetésekhez, melyek segítségével a felhasználók egy kattintással felhívhatják cégedet.

Intelligens ajánlattételi stratégia

Szintén pénzt spórolhatsz meg és eredményesebbé teheted AdWords kampányodat, ha tudatossá teszed ajánlattételi stratégiádat. Nézd meg, melyek a legjobban teljesítő hirdetéseid, melyeknek a legnagyobb a konverziós aránya. Ezekre érdemes többet költeni, hogy még több profitot hozzanak, a gyengén muzsikálókba azonban fölösleges továbbra is pumpálni a pénzt, hiszen úgysem térül meg. A lusta felhasználók számára a Google létrehozta az automatikus ajánlattételt, de ha ezt választod, ne számíts komoly megtérülésre.

Leave a Reply