A tartalommarketing főbűnei

By 2013-12-02Tartalommarketing
keresőoptimalizálási eszközök

A tartalommarketingben kevésbé jártasak vagy a kezdő tartalommarketingesek számára könnyű átesni a ló túloldalára és elkövetni valamelyik főbűnt, melyek nemcsak, hogy nem segítenek a siker elérésében, de komolyan hátráltatnak is. Ebben a cikkben a leggyakoribb hibákat elemezzük, melyek előfordulnak a tartalommarketing világában.

A három leggyakoribb főbűn a tartalommarketingben

A bűn: Ha minden egyes megírt tartalommal vásárlásra akarod buzdítani az olvasókat. Az ilyen reklámszagú tartalmakkal legfeljebb a kereskedelmi igazgatót kápráztatod el, olvasóid azonban menekülni fognak.

A helyes ösvény: Naponta 1,6 millió új blogbejegyzés, 140 millió tweet, 1,5 milliárd Facebook-állapotfrissítés és megosztás, 2 millió videó és 5 millió kép jelenik meg az interneten. Rengeteg az online tartalom, melyek közül az emberek pillanatok alatt kiszűrik a burkolt reklámokat.

„Meg kell értened, hogy a legtöbb ember tv-nézés közben is csatornát vált a reklámblokk alatt. Ha a tartalom mögött reklámot szimatolnak, abban a pillanatban másik blogot vagy weboldalt keresnek” – mondja Rachel Parker, a houstoni Resonance Content Marketing tartalommarketing cég tulajdonosa.

A Full Tilt Consulting marketingcég elnöke, Lisa Tilt is osztja ezt a véleményt. „Meg kell értened, hogy az emberek azért olvasnak online tartalmakat, hogy tanuljanak, információt gyűjtsenek. Ha tartalmaid kielégítik ezt az igényüket, elnyered a bizalmukat, az pedig egyenes út a vásárláshoz.”

A bűn: Ha minden egyes pozitív tartalmú, motiváló vagy jó keresési eredményekkel rendelkező szót megpróbálsz beletuszkolni egyetlen cikkbe, blogbejegyzésbe, akkor is, ha az mindössze 300 szavas.

A helyes ösvény: Ezt könnyebb orvosolni, mint gondolnád. Ha túl sok a jó kulcsszó, amit fel akarsz használni, ne pazarold az összeset egyetlen cikkre, mert könnyen lehet, hogy csak egy zavaros masszát kapsz, ami semmire sem jó.

Sokkal jobban jársz, ha főbb kulcsszavakat témák szerint különválasztod és felhasználásukkal több cikket, esetleg egy többrészes cikksorozatot írsz. Így több tartalmad lesz, ami megnöveli az esélyt arra, hogy több látogató érkezik az oldalra, ráadásul az emberek szeretik a többrészes, alapos cikkeket.

„Azzal, hogy a tartalmat lebontod kisebb, emészthető részekre, növeled annak hatékonyságát és értékét” – mondja Frederic Chanut, egy sikeres ausztrál marketingügynökség vezetője.

A bűn: Ha bejegyzéseid tele vannak szakzsargonnal, mivel úgy gondolod, ez szakértelmet sugároz az olvasók felé.

A helyes ösvény: Gondolj csak bele, hogy számítógépet szeretnél vásárolni és felmész egy ilyen honlapra, de a számodra érthetetlen szaknyelv miatt minden második szónál elakadsz és a Google segítségét kell kérned az értelmezéshez. Te mit tennél ilyen helyzetben? Órákig szenvednél, mire végre sikerül kibogoznod, hogy mit akar elmondani a cikk vagy keresnél egy másik oldalt, ahol érthetőbben fogalmaznak?

Meg kell értened, hogy csak azért, mert valaki érdeklődik céged termékei vagy szolgáltatásai iránt, még nem válik a téma szakértőjévé és valószínűleg nem ismeri a belsős zsargont. Fogalmazz egyszerűen és érthetően vagy hozz fel példákat az olyan szavakra, melyeket nem lehet egyszerűen, mindenki számára érthetően lefordítani.

Leave a Reply